Serviciile de informatii interne britanice ar fi incercat sa il recruteze pe Michael Adebolajo, care a revendicat uciderea unui soldat miercuri la Londra, a declarat vineri seara pentru postul BBC News unul dintre prietenii sai, care a fost arestat dupa interviul televizat, informeaza AFP.

Abou Nusaybah a declarat pentru BBC ca Michael Adebolajo a respins oferta facuta de MI5 (serviciile de informatii interne) de a lucra pentru ei. Acestia l-au contactat in continuare, dupa un sejur in Kenya. Nusaybah, care l-a cunoscut pe Michael Adebolajo in 2002, a afirmat ca "practic, a fost hartuit de MI5, asta a fost ceva ce mi-a spus precis".

Serviciile de informatii interne voiau sa il intrebe daca cunoaste anumite persoane, a povestit acesta pentru postul de televiziune britanic. "Dupa ce le-a spus ca nu le cunoaste pe aceste persoane si nici pe altele, ei l-au intrebat daca nu vrea sa lucreze pentru ei", sustine Abou Nusaybah.

BBC a anuntat ca Nusaybah a fost arestat dupa interviul acordat postului de televiziune.

Politia a anuntat, la randul sau, ca agentii ai serviciului britanic de contraterorism au arestat vineri seara la Londra un barbat in varsta de 31 de ani suspectat ca pregatea sau ca voia sa comita acte teroriste.

Totodata, politia a perchezitionat doua locuinte din estul capitalei britanice, a precizat Scotland Yard intr-un comunicat.

Autoritatile nu au indicat daca aceasta arestare este legata directa de uciderea soldatului Lee Rigby, omorat cu arma alba in timpul unui atac comis de doi presupusi islamisti, miercuri, pe o strada din Londra.

Barbatul a fost arestat vineri in jurul orei locale 21:30 (23:30 ora Romaniei) de politisti ai serviciului antiterorist al Scotland Yard, in cadrul Terrorism Act 2000, o lege antiterorista britanica promulgata in 2000.

Nusaybah a fost plasat in arest la un comisariat din sudul Londrei.

Serviciile de securitate britanice s-au confruntat cu un val de critici cerandu-li-se sa explice cum cei doi presupusi ucigasi ai unui soldat in mijlocul Londrei, in special Michael Adebolajo, un tanar crestin de origine nigeriana convertit la islamul radical, au putut sa scape de filtrele lor.

Michael Adebolajo, in varsta de 28 de ani, si presupusul sau complice, Michael Adebowale, in varsta de 22 de ani, care au fost raniti de catre politie la locul atacului, erau inca internati in spital vineri, insa viata lor nu este in pericol, conform politiei.