Partidul Democrat (PD) al lui Pier Luigi Bersani, principala formatiune italiana de stanga, se destrama, comitand o "sinucidere colectiva" dupa infrangerea candidatului PD la prezidentiale, Romano Prodi, din cauza luptelor interne, scrie sambata presa italiana, citata de AFP.

"Prodi e dat deoparte, PD e in haos, Bersani se retrage", scrie publicatia italiana Il Fatto Quotidiano intr-un editorial publicat pe prima pagina intitulat "Sinucidere colectiva".

"Singurul sfat pe care il putem da PD (...) este de a evita cu orice pret noi alegeri (...) pentru ca ar fi o joaca de copii" pentru adversarii sai "sa imparta ramasitele unui partid orientat cu tenacitate catre o sinucidere politica colectiva", arata editorialul semnat de redactorul sef al publicatiei, Antonio Padellaro.

PD a comis "pacatul de neiertat de a fi implicat in auto-distrugerea sa entuziasmul si sperantele a milioane de alegatori si activisti politici care asista socati, de cateva zile, la acest tip de razbunare tribala in care s-a transformat scrutinul prezidential din Republica", scrie cotidianul.

Dupa esecul de joi al lui Franco Marini, primul candidat oficial la functia de presedinte, sustinut de PD si de formatiunea de dreapta a lui Silvio Berlusconi, Bersani a decis vineri dimineata sa il nominalizeze pentru aceasta pozitie pe cunoscutul Romano Prodi, fost prim-ministru al Italiei timp de doua mandate.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de PD, propunerea a fost primita cu "aplauze si ovatii", insa in votul secret de vineri peste 100 de electori PD au votat impotriva fostului presedinte al Comisiei Europene, diminuand sansele acestuia de a fi ales.

Prodi a atras concluziile adecvate si si-a retras candidatura, in timp ce Bersani si-a anuntat demisia din functia de presedinte al PD, pastrand pozitia pana la alegerea unui nou lider.

"Dezastru in PD, Bersani a demisionat", titreaza publicatia La Repubblica (de stanga) aratand ca "institutiile s-au daramat" si ca "epicentrul crizei este Partidul Democrat".

"Ieri, canibalismul orb al parlamentarilor l-a ars chiar pe Romano Prodi (...) singurul lider de stanga cu statura europene. Explicatiile sunt toate stupefiante si bune, cu o exceptie: mediocritatea unui lider de grup si a unei clase parlamentare care nu raspund nimanui, nici macar instinctului de supravietuire", scrie cotidianul.

"Prodi pleaca, Bersani se retrage si acuza", scrie si principalul ziar al peninsulei, Corriere della Sera.

"Intr-un moment crucial al negocierilor pentru Quirinal", sediul Presedintiei italiene, "PD se prezinta intr-o pozitie de subordonare si fara un lider", scrie ziarul.

Trecerea de la Marini la Prodi, in 24 de ore, fara a obtine niciun succes, "a distrus credibilitatea celor care i-au propus", conchide Il Corriere.

A cincea runda a alegerilor prezidentiale din Italia are loc sambata. Pentru a fi ales presedinte, un candidat are nevoie de 504 voturi din partea celor 1.007 mari electori. Analistii politici estimeaza insa ca scrutinul de sambata nu va veni cu rezultate concludente in conditiile in care electorii PD au decis sa isi anuleze voturile in timp ce ceilalti sunt divizati intre candidatii ramasi in cursa.

UPDATE 15:50 Dupa esecul celei de al cincilea scrutin, desfasurat sambata dimineata, Giorgio Napolitano a acceptat sa se prezinte in fata marilor electori pentru un al doilea mandat de presedinte. "Consider ca este de datoria mea sa ofer disponibilitate care mi-a fost ceruta", explica Napolitano, intr-un comunicat. In scurt timp incepe al saselea tur de scrutin.

UPDATE 19:34 Giorgio Napolitano a fost ales pentru un al doilea mandat de presedinte al Italei, dupa cel de al saselea scrutin electoral, informeaza AFP. Potrivit numaratorii partiale, Napolitano a depasit pragul necesar de voturi - 504 din totalul de 1.007