Cancelarul german Angela Merkel a pledat duminica, in prezenta lui Vladimir Putin, pentru a li se "dea sansa lor in Rusia organizatiilor non-guvernamentale, multiplelor asociatii de care stim in Germania ca sunt un motor al inovatiei", relateaza AFP.

Angela Merkel si Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Afirmatiile sale, facute in discursul de inaugurare la Targul industrial din Hanovra, unde Rusia este tara partenera, au fost urmate de aplauze.

Ele au fost o aluzie directa la anchetele desfasurate in Rusia la adresa unor organizatii internationale, intre acestea numarandu-se si fundatii politice germane, si care au provocat nemultumirea partenerilor Moscovei.

Intr-o interventie la televiziunea germana ARD duminica, Putin a sustinut din nou aceste anchete, spunand ca poporul rus are dreptul sa stie ce organizatii instalate in tara primesc o finantare straina "si in ce scop".

In discurs, Merkel a insistat si asupra importantei unei societati civile active in Rusia. "Rusie vrea sa se diversifice si vrem sa o ajutam," adaugand ca un element esential este inovatia. "Si suntem convinsi ca acest lucru reuseste bine cand exista o societate civila activa", a continuat cancelarul.

Cei doi lideri au inaugurat impreuna Targul industrial din Hanovra, unde Rusia este tara partenera.

Aproximativ 6.500 de expozanţi, dintre care 170 din Rusia, vor participa la ediţia din acest an.