In cetatea Vaticanului incep marti ceremoniile pentru alegerea unui nou conducator al bisericii Catolice, dupa ce Benedict al XVI-lea a renuntat la pontificat in 28 februarie. Vedeti in articol care vor fi principalele momente ale primei zile de Conclav, al 75-lea din istoria Bisericii, asteptat sa il aleaga pe cel de-al 226-lea Suveran Pontif.

conclav la VaticanFoto: catholica.ro
  • La ora locala 10:00, (11:00 ora Romaniei), incepe o slujba speciala, "Pro eligendo Papa", la care vor participa toti cei 207 cardinali ai Colegiului Sacru. Va fi oficiata de decanul Colegiului Cardinalilor, Angelo Sodano, in Bazilica Sfantul Petru. Acolo pot fi prezenti si credinciosii
  • Ora 17:00  -cardinalii electori vor merge in procesiune, de la Capela Paulina la Capela Sixtina, intonand imnul "Veni creator Spiritus" (Vino Duhule Sfinte).

Cardinalii vor intra in Capela Sixtina in ordine inversa a precedentei: intai cardinalii diaconi, apoi cardinalii prezbiteri si ultimii cardinalii episcopi. Procesiunea va fi incheiata de Cardinalul Giovanni Battista Re, ultimul cardinal episcop in ordinea varstei. Dupa ce va fi rostita fraza "extra omnes", in Capela Sixtina vor ramane doar cardinalii electori.

  • ora 16.30 (17.30 - ora Romaniei), incepe Conclavul
  • ora 18.00 (19.00 - ora Romaniei) cei 115 cardinali electori, din 48 de tari, incep procesul efectiv de votare, cu usile inchise si sigilate. Conform unui ritual strict din Evul Mediu, usile vor fi inchise "cu cheia" (de unde si originea denumirii de "conclav"), orice comunicare cu exteriorul (scrisori, telefon, fax, internet, ziare) fiind strict interzisa, cu exceptia unor motive grave. Telefoanele si alte dispozitive de comunicare vor fi blocate printr-un sistem de bruiere care va acoperi de asemenea traseul cardinalilor intre Capela Sixtina si Sfanta Marta.

La fel ca si Capela Sixtina, camerele cardinalilor si alte locuri cunoscute vor fi verificate in prealabil pentru a fi retras orice eventual microfon.

  • La ora 19:15 este prevazuta Rugaciunea Vesperelor, in Capela Sixtina, urmata de revenirea la Casa Sfanta Marta, pentru cina, odihna si reflectie in totala izolare de lumea exterioara 

Marti seara ar putea avea loc doar un scrutin, incepand cu a doua zi de conclav sunt prevazute patru voturi pe zi, doua in cursul diminetii si doua dupa-amiaza.

Rezultatul fiecarui scrutin se face public prin asa-numita regula 'Fum negru sau fum alb": daca scrutinul nu s-a soldat cu alegerea noului Papa, se va face un foc cu paie umede si credinciosii din Piata San Pietro vor vedea deasupra Vaticanului un fum negru; cand va fi decis noul Suveran Pontif, se vor arde paie uscate, iar fumul va fi alb. Totodata, in cazul unui vot pozitiv, vor bate clopotele din turlele Bazilicii San Pietro.

Este necesara o majoritate de doua treimi din voturi, adica un minim de 77 pentru ca sa fie ales noul Suveran Pontif.

Ce se intampla dupa ce Conclavul va alege noul Papa

Daca un Cardinal primeste doua treimi din voturi, procentul necesar pentru o alegere, Cardinalul decan al adunarii, in acest caz Cardinalul Giovanni Battista Re, il intreaba: "Accepti alegerea ta canonica drept Pontif Suprem?" Dupa ce primeste consimtamantul celui ales, el il intreaba ce nume isi alege ca Papa.

Apoi maestrul ceremoniilor liturgice papale, actionand ca notar si avand doi maestri de ceremonii ca martori, chemati in acel moment, inregistreaza acceptul noului Papa si numele ales. El arde apoi buletinele de vot pentru fumul alb care indica alegerea Papei. Imediat dupa acordul noului Papa, primul dintre diaconi apare in balconul Bazilicii San Pietro si da marea veste, folosind formula: Habemus Papam.

Noul Papa se imbraca apoi in "Camera lacrimilor"- numita astfel poate pentru emotiile traite in acele momente. Cand se intoarce in Capela, se citeste un pasaj evanghelic legat de ministerul petrin, se rosteste o scurta rugaciune si Cardinalii merg, unul cate unul, la noul Pontif, felicitandu-l si promitandu-i ascultarea lor.

Papa si Cardinalii intoneaza apoi impreuna imnul Te Deum.

Exista un aspect nou la acest Conclav: Papa, inainte de a merge la balconul central al Bazilicii San Pietro, se va opri in Capela Paulina pentru a se ruga inaintea Preasfantului Sacrament pentru cateva momente.

Apoi va merge in balcon pentru a-i saluta pe cei adunati si pentru a da binecuvantarea urbi et orbi, scrie catholica.ro

Printre favoriti, intre cei 20 de cardinali care ar putea fi alesi ca Papa se afla, cu aproximativ 40 de voturi, cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, iar cu 20 de voturi, cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer, arhiepiscop de Sao Paulo. Un alt cardinal printre favoriti ar fi Christoph Schonborn, unul dintre oamenii de incredere ai lui Ratzinger.