​Comisia norvegiana Helsinki pentru Drepturile Omului s-a alaturat unei liste intregi de organizatii internationale care isi exprima ingrijorarile referitoare la politicile guvernamentale din Ungaria, sustinand ca democratia in aceasta tara este in pericol, noteaza Wall Street Journal.

Comisia, o organizatie non-guvernamentala de aparare a drepturilor omului, spune ca guvernul a mers prea departe prin masurile de centralizare a puterii, unele dintre cele mai recente parand chiar autocrate.

"Situatia actuala din Ungaria ramane foarte ingrijoratoare. Se pare ca vechi tiparuri si obiceiuri se intorc. Se vede ca douazeci de ani de democratie nu sunt suficienti pentru a se produce internalizarea valorilor democratice la un asemenea nivel incat un partid cu o supermajoritate in parlament sa poata sa reziste tentatiilor de a centraliza puterea si a se extinde in mod ilegitim pentru viitor," sustine Comisia (vezi in documentul atasat raportul transmis de acesta).

Masurile recente care ingrijoreaza includ restrictiile recente asupra activitatilor Curtii Constitutionale, tendinta premierului Viktor Orban de a-si numi prieteni si cunostinte in pozitii cheie, si noile legi ale presei care ameninta progresul democratic facut de la caderea comunismului. Comisia citeaza si schimbarile legate de limitarile procesului de vot, inainte alegerilor generale din 2014, care ar putea favoriza partidul Fidesz aflat la putere.

Guvernul ungar a respins criticile venite de la diverse organizatii internationale, sustinand ca sunt motivate politic sau ca nu inteleg corect problemele.

Comisia Europeana a cerut guvernului sa isi amendeze o parte din politicile sale, insa Comisia Helsinki spune "guvernul si parlamentul nu au reusit pana in prezent sa se pozitioneze corect pentru a indeplini aceste standarde", recunoscand ca unele schimbari au fost facute.

Guvernul a raspuns la afirmtiile comisiei spunand ca este dreptu suveran al oricarui stat de a lua decizii legate de legea de baza. Secretarul de stat pentru comunicare spune ca multe din criticile aduse guvernului nu sunt altceva decat incercari de a "bate la usi deschise".

Noul val de critici vine in contextul in care guvernul lui Orban pregateste un al patrulea set de amendamente constitutionale. Acestea includ o obligativitate a studentilor de a fi de acord sa munceasca dupa ce absolva facultatea, altfel trebuind sa plateasca fondurile cheltuite pentru educatia lor, si planul de a interzice persoanele fara adapost de pe strazi, masura blocata de Curtea Constitutionala in trecut.

Citeste si:

Curtea Constitutionala din Ungaria a declarat neconstitutionala masura de pre-inregistrare a alegatorilor. Fidesz a renuntat la proiectul de lege

Ungaria: Curtea Constitutionala invalideaza o parte din noua lege electorala

Freedom House semnaleaza declinul democratiei in Ungaria si Ucraina. Un politician ungur vorbeste despre "isteria" SUA si UE la adresa Budapestei