Cercetatorii rusi au afirmat luni ca au gasit fragmente din meteoritul care s-a dezintegrat vineri deasupra orasului Celeabinsk, a carui unda de soc a provocat ranirea a peste 1000 de oameni in regiune, la putin timp dupa ce autoritatile anuntasera ca au oprit cautarile, relateaza AFP.

Fragment de meteoritFoto: Agerpres/Xinhua

"Confirmam ca particulele unei substante gasite de expeditia noastra aproape de lacul Cerbakul au compozitia unui meteorit", a declarat un membru al Academiei de stiinte, Viktor Grokhovski, pentru RIA Novosti.

Ministerul pentru Situatii de Urgenta anuntase duminica incheierea operatiunilor de cautare dupa ce scafandrii nu au reusit sa gaseasca urme in lac. Insa Universitatea Ural, pentru care lucreaza Grokhovski, a decis sa trimita la fata locului o echipa de cercetatori si aici a gasit o mica parte din fragmente aproape de lac.

Universitatea a publicat pe site-ul sau o fotografie cu o persoana tinand o piatra mica neagra intra degete.

Cercetarile au drept scop identificarea naturii meteoritului si urmareste sa explice cum a putut caderea sa sa aiba consecinte atat de grave. Corpurile celeste, in general, ard in totalitate cand intra in atmosfera.

Insa ministrul pentru Situatii de Urgenta a considerat ca cercetarile sunt in van, subliniind ca fundul lacului este acoperit de mal gros de 1,5 metri.

Un meteorit a cazut vineri in zona centrala a Rusiei, in regiunea Urali, unda de soc spargand ferestrele si avariind mai multe imobile din orasul Celeabinsk. Explozia meteoritului, un fenomen rar si spectaculos, a starnit panica in randul locuitorilor din regiune, evenimentul fiind inregistrat de numerosi amatori.