Reprezentantii industriei cresterii animalelor si a carnii franceze (Interbev), afectata de scandalul produselor de vita care contineau carne de cal, s-au declarat marti "indignati" de primele reactii ale Bruxelles cu privire la cerintele de etichetare a produselor de origine animala.

Interbev, alaturi de sindicatele agricole ale FNSEA, a solicitat luni sa fie impusa fara intarziere "indicatia obligatorie a tarii de origine a carnii" pe eticheta produselor preparate, precum lasagna sau placinta cu carne, transmite organizatia intr-un comunicat citat de Mediafax.

Prima reactie a Comisiei Europene, marti, a fost sa aprecieze aceasta masura ca fiind "prematura", conform lui Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru Sanatate si Politica consumatorului, Tonio Borg, apreciind ca situatia tine de o "problema de frauda" si nu de trasabilitate.

Pentru Dominique Langlois, presedintele Interbev, "industria carnii si consumatorii asteapta decizii rapide si acte puternice".

Ministrul delegat francez pentru domeniul agroalimentar, Guillaume Garot a reiterat marti seara necesitatea etichetarii precise a originii carnii continute in alimentele preparate.

"Ceea ce vrem este ca consumatorii sa poata fi nu doar asigurati, ci mai ales informati cu privire la originea produselor din alimentele preparate", a declarat ministrul pentru postul de televiziune BFM TV.

"Este necesar ca, la nivel european, chestiunile sa fie modificate si ameliorate. Aceasta este pozitia pe care Franta o va apara cu putere", a declarat acesta.