Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, va pleda pentru o importanta reducere a arsenalului nuclear american din intreaga lume, intr-un discurs asupra starii natiunii pe care il va sustine marti in fata Congresului, scrie New York Times, preluat de AFP.

Citand responsabili din administratia americana care au preferat sa-si pastreze anonimatul, cotidianul afirma ca Obama s-a pus de acord in ultimele luni cu ierarhia militara asupra posibilitatii reducerii cu aproape o treime a arsenalului american.

In acest discurs, Barack Obama nu va vorbi probabil despre cifre, dar oficiali de la Casa Alba examineaza reducerea la aproximativ 1.000 a numarului de arme nucleare, adauga NYT.

Statele Unite detin in prezent circa 1.700 de arme nucleare. Potrivit tratatului semnat cu Rusia in 2010 si care vizeaza reducerea armamentului nuclear al celor doua tari, Washington si Moscova s-au angajat sa-si reduca stocurile la 1.550 inainte de anul 2018.

Dar Barack Obama "crede ca putem face reduceri mai radicale - si economisind multi bani - fara a compromite securitatea Americii in cursului celui de-al doilea sau mandat. Iar liderii militari au aprobat aceasta idee", scrie New York Times.