Fortele speciale ale politiei au intervenit miercuri dimineata in Pireu, principalul port al Greciei, pentru a pune capat unei greve a marinarilor care bloca serviciile de feribot catre numeroasele insule grecesti si Atena de peste o saptamana, scrie AFP.

Guvernul grec anuntase marti rechizitionarea acestor servicii, o masura care a intrat in vigoare la ora 04,00 GMT, odata cu trimiterea fortelor de politie in port, pentru a obliga grevistii sa-si reia munca.

Televiziunea a prezentat imagini cu politisti amplasati in port pentru a dispersa pichetele de grava care impiedicau accesul catre vapoarele de calatori si de marfa.

Principalul sindicat al marinarilor, PNO, care isi anuntase intentia de a prelungi cu 48 de ore greva, protesteaza in principal impotriva unei reforme in curs de aplicare care reduce numarul membrilor echipajelor, in conditiile in care somajul afecteaza, potrivit sindicatului, peste 7.000 de marinari din totalul celor 15.000.

Ministerul Marinei comerciale estimeaza numarul somerilor din sector la 4.200, dintr-un total de 17.000.

PNO reclama si plata salariilor restante, care ar depasi sase luni pentru companiile de feribot, intr-un sector puternic afectat de criza, dar renumit si pentru opacitatea sa financiara.

Marinarii cer de asemenea semnarea unor conventii colective si contesta masurile de austeritate in ceea ce priveste protectia sociala si pensiile, care decurg din cerintele impuse Greciei in 2010 in schimbul salvarii financiare a tarii de catre UE si FMI.