Un numar de 54 de tari, intre care si Romania, au ajutat la facilitarea programului CIA de detentie, extradare extraordinara si interogare in anii de dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie, se arata intr-un nou raport privind drepturile omului, citat de New York Times, in editia electronica.

Raportul, care urmeaza sa fie dat publicitatii marti de Open Society Justice Initiative, un grup pentru apararea drepturilor, este cel mai detaliat raport extern despre asistenta acordata de alte tari Statelor Unite, inclusiv permisiunea acordata CIA de a detine inchisori secrete pe teritoriul lor si de a folosi aeroporturile lor pentru realimentare in timpul transferului de detinuti, citeaza Mediafax.

Raportul identifica 136 de persoane care au fost detinute sau transferate de CIA, fiind cea mai extinsa lista din prezent, si descrie ceea ce este cunoscut in legatura cu datele si locurile unde au fost detinute acestea, informeaza New York Times. Raportul adauga detalii noi in legatura cu gestionarea situatiei agentilor Al-Qaida si persoanelor nevinovate capturate accidental in cadrul masinariei globale a contraterorismului.

Amrit Singh, autoarea raportului "Globalizing Torture" al Open Society, a declarat ca a gasit dovezi ca 25 de state din Europa, 14 din Asia si 13 din Africa au acordat asistenta CIA, in afara de Canada si Australia. Intre acestea se numara Thailanda, Romania si Lituania, unde au fost infiintate inchisori, dar si Danemarca, ce a facilitat operatiunile aeriene ale CIA, si Gambia, care a arestat si a predat detinuti agentiei.

"Costul moral al acestor programe este purtat nu doar de Statele Unite, ci si de cele 54 de tari pe care acestea le-au recrutat sa le ajute", a declarat Singh.

Singh sustine ca Statele Unite au incalcat in mod flagrant dreptul national si international si ca eforturile lor de a evita responsabilitatea "au inceput sa esueze".

In decembrie, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a gasit CIA responsabila de torturarea lui Khalied el-Masri, un cetatean german rapit de agentie si dus in Afganistan, intr-un caz de identificare gresita. Vineri, o Curte de Apel italiana l-a condamnat pe seful departamentului local al CIA si alti doi americani pentru rapirea unui cleric radical ridicat de pe strazile din Milano in 2003 si trimis in Egipt. Douazeci si trei de americani au fost condamnati anterior in acest caz.