Coreea de Sud si Statele Unite efectueaza, incepand de luni, manevre navale comune la care participa si un submarin nuclear, pe fondul tensiunii in crestere din peninsula coreean, unde Phenianul ar putea realiza un test nuclear, scrie AFP.

Un purtator de cuvant al ministerului sud-coreean al Apararii a confirmat ca exercitiile militare, care vor dura trei zile, au inceput in marea Japoniei, in largul portului Pohang (sud-estul Coreei de Sud).

Aceste exercitii fusesera programate inainte ca Phenianul sa-si anunte intentia de a proceda la un test nuclear, al treilea dupa cele din 2006 si 2009, au precizat mai multi oficiali militari. Dar prezenta unui submarin nuclear este interpretata drept un avertisment la adresa puterii comuniste.

Pe langa submarinul USS San Francisco, inarmat cu rachete de croaziera Tomahawk, la manevre participa si distrugatorul de 9.800 de tone USS Shiloh.

"Exercitiile includ operatiuni de antrenament in mare, detectarea si urmarirea unui submarin, antrenamente cu munitie reala si tiruri reale antiracheta, antiaeriene si anti-navale", a precizat o sursa militara, pentru agentia sud-coreeana Yonhap.

Potrivit expertilor si unor servicii secrete occidentale, Coreea de Nord este pregatita sa efectueze al treilea test nuclear, in semn de represalii fata de sanctiunile extinse votate de Consiliul de Securitate al ONU, dupa testarea unei rachete, in decembrie 2012.

Acest ultim test a fost considerat de Washington si de aliatii sai drept un nou tir de racheta balistica, ce ar viola sanctiunile internationale.

Specialistii sud-coreeni considera ca testul nuclear ar urma sa aiba loc inaintea Noul an chinezesc, in 10 februarie.

Consilierul sud-coreean pentru domeniul nuclear s-a deplasat duminica la Beijing, pentru a se intalni cu omologul sau chinez. China este singurul aliat de calibru al Phenianului si este considerata singura tara capabila sa influenteze deciziile nord-coreenilor.