Statele Unite au avut termen limita marti sa adopte bugetul pentru a evita "zidul bugetar" si impunerea automata de masuri de austeritate, iar acest lucru parea posibil dupa ce in noaptea de luni spre marti Senatul a aprobat legislatia necesara. Textul de lege nu a fost insa votat si in Camera dominata de republicani, potrivit AFP.

UPDATE ora 03.00: Camera Reprezentantilora decis sa votezemarti seara asupra acordului deja aprobatde Senat, potrivit unor surseparlamentare citate de AFP.

"Eu nu sustin textul," a declarat Eric Cantor, numarul doi republican din Camera, in timpul unei intalniri cu alti oficiali alesi ai partidului chemati sa se pronunate asupra legislatiei adoptata de catre Senat.

"L-am lua ca o incalcare a principiilor noastre conservatoare", a adaugat Cantor

Acordul prevede o crestere a taxelor pentru gospodariile cu venituri de peste 450.000 de dolari pe an si o extindere a ajutorului de somaj.

Aceste cresteri nu au fost acceptate de republicanii din Camera, care deja au respins, inainte de Craciun, idea impozitarii suplimentare a veniturilor de peste 1 milion de dolari.

Economistii au avertizat cu privire la posibilitatea intrarii in recesiune a economiei SUA in cazul unu blocaj de lunga durata: daca acordul nu trece de Congres, taxele vor creste cu 2.000 de dolari in medie pe an pe gospodarie.

Acordul a venit insa prea tarziu pentru ca Congresul sa se incadreze in termenul limita - 31 decembrie - de a trece legile care opresc cresterea taxelor de 600 miliarde dolari si reduceri de cheltuieli, care, teoretic, au intrat in vigoare marti. Insa cu vacanta de Anul Nou, nu se va inregistra un impact imediat, iar Congresul are inca timp sa redacteze legile, sa le aprobe si sa le dateze asa incat sa evite masurile fiscale dure.

Obama a facut un apel la Camera Reprezentantilor sa urmeze exemplul Senatului si sa aprobe acordul care extinde taierile de impozite pentru clasa de mijloc si le mareste pe cele ale americanilor cu venituri mari.

"Desi nici democratii nici republicanii nu au obtinut tot ceea ce au vrut, acest acord este lucrul care trebuie facut pentru tara noastra si Camera Reprezentantilor trebuie sa il aprobe fara intarizere", a declarat Obama intr-un comunicat, potrivit Reuters.

"Mai este multa munca pentru a reduce deficitele, si eu sunt dispus sa o fac. Insa acordul din aceasta seara ne asigura ca, mergand inainte, vom continua sa reducem deficitul printr-o combinatie de noi reduceri de cheltuieli si noi venituri de la americanii bogati", a mai spus seful statului de la Casa Alba.

Daca legea nu va fi aprobata in aceste zile, pietele ar putea sa reactioneze negativ.

Un nou deadline informal pentru Congres este acum miercuri, cand actuala forma expira si este inlocuita de un nou Congres, cel ales in noiembrie, noteaza Reuters.