Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), o alianta militara condusa de Rusia si formata din sase foste republici sovietice, intentioneaza sa construiasca un sistem integrat de aparare anti-racheta, relateaza RIA Novosti, citand o declaratie a sefului statului major rus. Proiectul raspunde planurilor americane de a construi scutul antiracheta din Europa.

"Structura trupelor OTSC va fi modernizata si un sistem integrat de aparare aeriana/sistem de aparare anti-racheta va fi construit", a declarat colonelul generalul Valeri Gerasimov, seful Statului Major rus, in timpul unei intalniri cu atasatii militari straini la Moscova.

Gerasimov nu a dat detalii cu privire la intervalul in care se va desfasura proiectului precizand doar ca un "comitet militar OTSC" va fi creat pana la sfarsitul anului.

Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) este formata din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan.

Moscova si-a exprimat in numeroase randuri nemultumirea fata de planurile SUA de a amplasa elemente de aparare anti-racheta in Europa cu toate ca atat NATO cat si autoritatile americane au insistat ca scutul este destinat apararii statelor membre NATO de rachete lansate din Coreea de Nord si Iran, subliniind ca acesta nu este indreptat impotriva Rusiei.

Rusia a propus administratiei de la Washington un sistem comun de aparare anti-racheta, idee pe care multi experti rusi si internationali au respins-o ca fiind neviabila si nerealista. Kremlinul a cerut ulterior "asigurari legale" ca rachetele nu vor viza Rusia, propunere care nu s-a bucurat insa de un raspuns pozitiv din partea Occidentului.

Nikolai Makarov, predecesorul lui Gerasimov, a declarat ca Rusia nu exclude, ca o ultima solutie, posibilitatea unui atac preventiv impotriva unui sistem de aparare anti-racheta al NATO in Europa.

In 2011, presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat ca planifica desfasurare de rachete Iskander in regiunea Kaliningrad, din vestul Rusiei, pentru a contracara amenintarea reprezentata de sistemul american.