Mai multi oameni de stiinta italieni, acuzati ca au subestimat riscurile inaintea cutremurului din L'Aquila, in 2009, au fost condamnati luni la sase ani de inchisoare pentru "omor prin imprudenta" de catre tribunalul din acest oras, scrie AFP.

Prefectura Aquila, distrusa de cutremurFoto: HotNews.ro

La sfarsitul lui septembrie, parchetul ceruse patru ani de inchisoare impotriva celor sapte membri ai Comisiei italiene insarcinate cu evaluarea "marilor riscuri": sase experti in seismologie si directorul adjunct al Protectiei civile, Bernardo De Bernardinis.

Apararea a cerut achitarea, argumentand ca niciun om de stiinta nu poate sa prevada un cutremur.

Acuzarea a salutat o "sentinta istorica, inainte de toate pentru victime": "Aceasta marcheaza un pas inainte pentru sistemul judiciar si sper ca va duce la schimbari, nu doar in Italia, ci in intreaga lume", a spus Wania della Vigna, avocata celor 11 reclamanti, printre care si un student israelian care si-a pierdut viata in catastrofa.

Un cutremur care s-a produs in aprilie 2009 a devastat acest oras al Italiei centrale si a ucis peste 300 de oameni.

Sentinta risca sa starneasca valuri in lumea stiintifica, in conditiile in care peste 5.000 de membri ai acestei comunitati i-au trimis o scrisoare deschisa presedintelui Giorgio Napolitano in care afirma ca este imposibila prezicerea unui cutremur.

Parchetul a reprosat acuzatilor ca au oferit informatii foarte linistitoare populatiei, care ar fi putut in caz contrar sa se protejeze.

Comisia condusa de Bernardo De Bernardinis s-a reunit in 31 martie 2009, cu putin timp inaintea cutremurului devastator, pentru a analiza o serie de miscari seismice in L'Aquila survenite in lunile precedente si pentru a oferi indicatii autoritatilor locale.

La acea vreme, De Bernardinis afirmase in fata presei ca activitatea seismica din zona nu constituia un pericol.

"Comunitatea stiintifica continua sa ma asigure ca ne aflam intr-o situatie favorabila din cauza descarcarii continue de energie" seismica, spunea el, atunci. Oamenii de stiinta au negat ca au facut astfel de afirmatii.

Potrivit parchetului, De Bernardinis a utilizat aceasta reuniune a expertilor pentru a calma populatia, sfatuind locuitorii, intr-o declaratie devenita celebra, sa se relaxeze cu un pahar de vin.

La capatul acestei reuniuni, comisia precizase ca este imposibila prezicerea unui eventual cutremur mai puternic dar a recomandat respectarea masurilor de preventie antiseismica, in special in ceea ce priveste constructia imobilelor.