Iranul va putea imbogati suficient uraniu pentru a fabrica o bomba atomica in spatiul a duua pana la patru luni si va avea nevoie ulterior de inca opt pana la 10 luni pentru arma atomica, afirma autorii unui nou raport american, citat de AFP.

Institutul pentru stiinta si securitate nucleara, organizatia independenta care a publicat acest raport, sprijina astfel afirmatiile secretarului american pentru aparare, Leon Panetta, care declarase luna trecuta ca Iranul va avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce arma nucleara, daca Teheranul va lua o astfel de decizie.

Bazat pe datele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), acest raport spune ca cele "doua - patru luni" ale primei faze corespund intervalului necesar pentru a strange cele 25 kg de uraniu inalt imbogatit necesare pentru bomba nucleara.

"Iranul poate cauta capacitatea de a produce destul uraniu mai repede decat inspectorii AIEA o pot detecta", avertizeaza autorii studiului.

"Daca Iranul ajunge sa produca destul (uraniu) pentru o arma nucleara, procesul care va urma pentru a face o arma ar putea sa nu fie detectabil inainte ca Iranul sa-si testeze dispozitivul atomic", adauga ei.

Autorii considera ca cea mai buna modalitate de a impiedica Teheranul sa se doteze cu o astfel de arma este sa-l "impiedice sa obtina suficienta materie exploziva".

Intr-un interviu publicat de saptamanalul german Der Spiegel luni, seful diplomatiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a reafirmat dreptul tarii sale de a folosi energia nucleara in scopuri pasnice dar a propus un compromis prin care Teheranul isi va limita nivelul de imbogatire a combustibilului nuclear in schibul obtinerii de uraniu imbogatit de la alte state.