Beijingul a decis duminica sa renunte la o ceremonie care marca 40 de ani de la normalizarea relatiilor intre China si Japonia, pe fondul tensiunilor dintre cele doua tari pe probleme teritoriale, a relatat duminica presa din ambele tari, potrivit AFP.

Ceremonia ar trebui sa aiba loc pe 27 septembrie.

"Ca urmare a situatiei actuale, partea chineza a decis ca receptia comemorarii a celei de-a 40a aniversare a stabilizarii relatiilor diplomatice va fi anulata pana la noi ordine", a anuntat agentia oficiala China Noua, care a citat un responsabil al Asociatiei poporului chinez pentru prietenia cu tarile straine.

Aceasta asociatie este apropiata de ministerul chinez al Afacerilor externe, care pana in prezent a refuzat sa confirme aceasta informatie.

De cealalta parte, o sursa diplomatica de la Tokyo a confirmat anularea ceremoniei. "China a informat partea japoneza", a declarat sursa pentru France-Presse.

Tensiunile dintre cele doua tari au crescut de la inceputul lunii septembrie si dupa nationalizarea de catre Japonia a insulelor Senkaku, revendicate de China sub numele Diaoyu, situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan si la 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei).

Saptamana trecuta au avut loc importante si uneori violente manifestatii anti-japoneze in mai multe orase din China, iar mai multe intreprinderi japoneze din China au inchis temporar uzinele si magazinele.

Sambata, sute de japonezi s-au strans, pentru prima data, la Tokyo pentru a manifesta la randul lor contra Chinei. O multime de circa 800 de persoane cu drapelul japonez au defilat pasnic in cartierul Roppongi, nu departe de ambasada Chinei, pentru a denunta "statul brutal si fascisct".

Taiwanul revendica si el arhipelagul. Duminica, mai multe sute de manifestanti au defilat la Taipei, facand un apel la boicotarea produselor japoneze si la cooperarea cu China pentru a rezolva conflictul teritorial.

Insa presedintele insulei, Ma Yiing-jeou, a subliniat ca Taiwanul nu are nicio intentie sa lucreze cu China in aceasta chestiune, vizand astfel sa nu deranjeze Japonia sau aliatii sai, Statele Unite.