Un tanar irakian a fost injunghiat mortal in noaptea de sambata spre duminica, la Atena, de catre cinci motociclisti care "vanau" straini, a anuntat politia, in contextul in care Grecia este acuzata de indiferenta fata de banalizarea violentei xenofobe, scrie AFP.

Tanarul irakian, a carui varsta nu a fost precizata, a decedat la spital, unde a fost adus cu "numeroase leziuni provocate de un obiect ascutit", potrivit unui comunicat al politiei.

Politia ii cauta pe atacatori, "cinci persoane aflate la bordul a patru motociclete, care au incercat anterior, in aceeasi zona, sa agreseze un roman si un marocan", se mai arata in comunicat.

Modul de operare al acestora este acelasi ca in cazul a zeci de agresiuni ce i-a vizat pe imigranti, refugiati sau greci de orgine straina, comise in prezent in mod frecvent in cartierele defavorizate din Atena si in alte centre urbane, pe fondul rabufnirii activismului neonazist si a profundei crize sociale si economice.

Intr-o rara reactie oficiala, ministrul pentru Ordine Publica, Nikos Dendias, si-a exprimat "profunda tristete" fata de aceasta crima, exprimand hotararea statului de a pedepsi asemenea fapte, "indiferent de presupusul pretext pe care autorii acestora il invoca".

Grecia se afla in prezent in colimatorul unor organizatii si ONG-uri internationale, intre care Consiliul Europei si Human Rights Watch, din cauza inactiunii fata de violentele xenofobe, impunitatii faptelor si chiar garantiilor oferite autorilor acestora, multi dintre ei presupusi apropiati ai partidului neonazist Zori de Aur, propulsat in Parlament cu 7% din voturi in urma alegerilor din iunie.

Retorica anti-imigranti a liderilor politici a fost denuntata de asemenea, saptamana aceasta, si de Amnesty International, dupa ce ministrul Nikos Dendias a apreciat ca tara ar urma sa se confrunte cu o "invazie de imigranti" fara precedent de la cea ale dorienilor, in secolul al IV-lea inaintea erei noastre.

Uciderea tanarului irakian are loc dupa lansarea de catre politie a unei operatiuni vizand indepartarea din centrele urbane a imigrantilor clandestini. Aceasta survine de asemenea arestarii, la inceputul saptamanii, a unui tanar pakistanez pentru violarea cu brutalitate a unei adolescente de 15 ani, pe insula Paros.