Presedintele sirian Bashar al-Assad a retras o parte din fortele aflate pe inaltimile Golan, la granita cu Israelul, spre Damasc si alte zone ale tarii, in incercarea de a inabusi rebeliunea cu care se confrunta de peste un an, a afirmat marti seful informatiilor militare israeliene, generalul Aviv Kochavi, citat de AFP.

"Assad a retras multe dintre fortele sale de pe platoul Golan spre zonele de conflict" interne, a declarat generalul, in fata deputatilor israelieni.

"Lui (Bashar al-Assad) nu-i este frica de Israel in acest moment si vrea mai ales sa-si sporeasca fortele in jurul Damascului", a explicat acesta.

Capitala siriana este marcata, incepand de duminica, de lupte intre rebeli si trupele regimului, iar Armata Siriana Libera (ASL) a declarat marti ca "batalia pentru eliberarea" Damascului a inceput si nu se va sfarsi decat dupa caderea orasului.

Seful informatiilor militare din Israel a vorbit despre o "irakizare" a Siriei, o data cu fragmentarile care au aparut in sectoarele controlate de diferitele grupari militare sau tribale si un "un aflux de militanti al-Qaeda si ai jihadului mondial spre Siria".

Regimul nu va supravietui, a apreciat generalul Kochavi, fara a avansa insa o data, adaugand ca aliatii sai, "Hezbollahul si Iranul, se pregatesc pentru urmarile caderii lui Assad".

Israelul se afla, oficial, in stare de razboi cu Siria.

In ciuda ocuparii si a anexarii de catre Israel a unei parti din Golanul sirian, o decizie care nu a fost recunoscuta de comunitatea internationala, la frontiera dintre cele doua tari nu s-a inregistrat niciun incident notabil de la sfarsitul razboiului israeliano-arab din octombrie 1973.