Doi oameni de stiinta din Sankt Petersburg au fost condamnati la 12 ani si 12 ani si jumatate de inchisoare pentru livrarea catre China a unor informatii secrete legate de rachete de ultima generatie, relateaza AFP.

"Evgheni Afanasiev a fost condamnat la 12 ani si jumatate de inchisoare in regim sever si Sviatoslav Bobysev la 12 ani de inchisoare pentru complicitate", a precizat un oficial al Tribunalului din acest oras.

Ancheta a stabilit ca cei doi cercetatori au transmis Chinei informatii despre rachetele strategice de ultima generatie Bulava.

Afanasiev si Bobysev, profesori la Universitatea tehnica Baltiiski Voienmeh din Sankt Petersburg, un institut legat de domeniul militar, au fost arestati in 16 martie 2010.

Cei doi oameni de stiinta se intorceau dintr-o misiune din China, unde s-au deplasat de mai multe ori in 2009, in cadrul unui parteneriat cu Universitatea politehnica din Harbin.

Potrivit serviciilor speciale rusesti (FSB, ex-KGB), in timpul misiunii lor in China oamenii de stiinta au transmis serviciilor secrete chinezesti informatii secrete, in schimbul banilor.

Procesul s-a derulat cu usile inchise iar cei doi profesori au pledat nevinovat.

In octombrie 2011, FSB anuntase arestarea unui spion chinez care incerca sa obtina informatii legate de bateriile rusesti sol-aer S-300.