Directorul General al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a fost acuzata de ipocrizie, marti, dupa ce s-a aflat ca aceasta nu plateste impozit pe venit. Reactia vine la doar cateva zile dupa ce Lagarde i-a invinuit pe greci ca pun in pericol situatia financiara a tarii prin practicarea, la scara larga, a evaziunii fiscale, relateaza The Independent.

Salariul directorului general al FMI este de 467.940 de dolari, care creste automat cu rata inflatiei in fiecare an. In plus, aceasta primeste o 'indemnizatie' de 83.760 de dolari - platiti fara justificare - si cheltuieli aditionale pentru divertisment, ceea ce face ca acesta sa fie platita cu o suma totala mai mare decat cea primita de presedintele Statelor Unite ale Americi, Barack Obama.

De asemenea, spre deosebire de Obama, Lagarde nu trebuie sa plateasca nicio taxa pe veniturile sale substantiale, din cauza statutului sau diplomatic.

Aceste stiri vor intensifica criticile care se aduc fostului ministru de finante francez in urma declaratiilor controversate de saptamana trecuta.

Sustinand ca are o simpatie mai mare pentru copii saraci din Africa, care nu pot merge la scoala, decat pentru somerii care se plang de masurlie de austeritate din Grecia, aceasta a spus, saptamana trecuta: "(...) Ma gandesc de asemenea la toate acele persoane care incearca sa evite taxele tot timpul. Toti acei oameni din Grecia care incearca sa scape de taxe."

Intr-un interviu pentru The Guardian, Lagarde a adaugat ca acestia "se pot ajuta pe sine, colectiv", prin "plata taxelor".

Christine Lagarde beneficiaza, la fel ca multi alti diplomati, de venituri nete, gratie Tratatului de la Viena din 1961.

David Hawley, un purtator de cuvant al FMI, a declarat ca "Lagarde isi plateste toate taxele care ii revin, inclusiv taxe locale si pe proprietate in SUA si Franta. Fondurile de salarii, precum in cele mai multe dintre organizatiile internationale, sunt platite la o baza fiscala neta, mai redusa, pentru a se asigura plata egala pentru munca egala, indiferent de nationalitate."