Autoritatea cancelarului Angela Merkel in Europa se clatina, dupa esecul electoral istoric suferit de partidul sau conservator in cel mai mare stat regional al Germaniei, scrie AFP.

Succesul social-democratilor (SPD) in Renania de Nord-Westfalia, statul regional cel mai populat din aceasta tara, intareste opozitia de stanga, care cere o inflexiune in politica de austeritate a cancelarului conservator.

Deja confruntata cu o presiune a membrilor zonei euro, in special din partea noului presedinte francez, Francois Hollande, Angela Merkel este acum "prinsa in plasa", estimeaza politologul Peter Losche, de la Universitatea din Gottingen.

Aceasta dezvoltare intervine in cel mai prost moment, in conditiile in care cancelarul trebuie sa se intalneasca pentru prima oara cu Hollande in cursul zilei de marti, subliniaza el.

Angela Merkel a recunoscut luni o "infrangere dureroasa si amara", asigurand insa ca politica europeana a Germaniei nu va fi afectata.

Partidul sau conservator (CDU) a inregistrat duminica cel mai mic scor istoric (26,3% din voturi) in acest land, puternic industrializat, cu o populatie de 18 milioane de locuitori. Cu 39,1% din voturi, SPD dispune de o majoritate confortabila pentru a guverna alaturi de verzi (11,3%).

"O infrangere atat de clara este foarte neplacuta pentru doamna Merkel", recunoaste Gerd Langguth, profesor la Universitatea din Bonn.

Cu toate acestea, observatorii sunt de acord atunci cand vine vorba de rezistenta politica a Angelei Merkel, fondata pe pragmatismul si flexibilitatea sa.

"Vreau sa deschid dialogul cu partidele de opozitie" asupra tratatului european de disciplina bugetara, a subliniat Merkel, evocand de asemenea si intalnirea sa de marti cu Francois Hollande. "Vom vedea care sunt asteptarile", a adaugat ea.

Angela Merkel se confrunta cu negocieri delicate cu verzii si cu social-democratii pe marginea ratificarii pactului bugetar de catre parlamentul german. In acest scop, este nevoie de o majoritate de doua treimi, imposibila fara voturile opozitiei.

SPD si verzii cer instaurarea unui impozit asupra tranzactiilor financiare si masuri de sustinere pentru crestere, similare solicitarilor facute de Hollande, in schimbul acestor voturi.

In ceea ce priveste viitoarele alegeri legislative germane, prevazute in toamna lui 2013, cancelarul german se declara "senin". "Oamenii stiau (duminica) ca era vorba de alegeri locale, ca nu eu m-am prezentat", a subliniat ea.

Pana in prezent, SPD ramane mult in urma CDU in intentiile de vot la nivel federal si politica de austeritate a cancelarului ramane foarte populara in randul majoritatii germanilor.

"Lucrurile au devenit mai dificile pentru Merkel, dar ea iese cel mai adesea intarita din situatii delicate", reaminteste Neugebauer.

"Prezic ca va reusi sa iasa din aceasta infrangere fara sa fie afectata, asa cum a reusit sa iasa intacta din infrangerea din Baden-Wurtemberg", pierdut in martie 2011 de CDU dupa peste 50 de ani de dominatie neintrerupta, afirma Gerd Langguth, autor al unei biografii a cancelarului.