VIDEO UPDATE Cutremur pe scena politica din Grecia: PASOK si Noua Dreapta obtin, impreuna, doar 37% din voturi, fata de 77,4 in 2009. Extrema stanga si dreapta intra in Parlament

de I.R., R.M.     HotNews.ro
Duminică, 6 mai 2012, 10:39 Actualitate | Internaţional


Grecii voteaza in alegerile legislative
Foto: Agerpres/AP
Cele doua partide care sustin masurile de austeritate, Pasok (socialist) si Noua Democratie (dreapta), si care guverneaza impreuna din noiembrie 2011, se confrunta cu o adevarata catastrofa electorala, primind intre 31 si 37% din voturi, fata de 77,4%, in 2009, anunta AFP.

Daca se confirma, acest esec va face practic imposibil formarea unui guvern de coalitie de catre aceste doua partide, pentru continuarea politicii de rigoare dictata de UE si FMI.

Scrutinul a fost dominat de contestarea politicilor de austeritate.

Mica formatiunea de extrema stanga Syriza, care si-a construit campania criticand masurile de austeritate, obtine un scor cuprins intre 15,5% si 18,5%, potrivit sondajelor la iesirea de la urne.

Si dreapta extrema Zori de Aur va intra in parlament, potrivit sondajelor, fiind cotat cu 6-8% din intentiile de vot. In 2009, acest partid obtinuse 0,29% din voturi.

Grecii au votat duminica pentru un nou parlament, intr-un scrutin urmarit de intreaga Europa, care ar trebuie sa dea un semnal al capacitatii tarii de a se dedica eforturilor de redresare si mentinere in zona euro.
UPDATE Ora 11:50 Liderul socialistilor si fostul ministru de Finante, Evangelos Venizelos, a fost huiduit la biroul de vot din Salonic, unde venise sa-si exprime optiunea electorala.

"Hotii", "Politica voastra ne-a impins sa fim muncitori imigranti in Germania", au strigat contestatarii, mai putin de zece, potrivit presei locale. Unii dintre ei venisera sa voteze, altii strigau de la balcoanele din fata scolii unde erau instalate urnele.

"Este cea mai cruciala zi pentru tara, din 1974", an care a marcat revenirea la democratiei, a spus Venizelos, care si-a construit campania agitand amenintarea unei renuntari la euro daca alegatorii resping politica de redresare aplicata din 2009 de partidul sau.

Urnele s-au deschis la ora locala 07:00 si se vor inchide la 19:00, ora la care va fi transmis, de catre principalele televiziuni, primul exit poll, relateaza AFP.

"Orientarea strategica a Greciei si viitorul pentru urmatoarele decenii se joaca in aceste alegeri", estima in timpul campaniei actualul premier Lucas Papademos.

Antonis Samaras, liderul Noua Democratie, favorit
Foto: Agerpres/AP
"Astazi oamenii voteaza pentru viitorul copiilor lor, pentru stabilitate, crestere, securitate si justitie", a declarat liderul conservator Antonis Samaras, care ar putea deveni noul lider politic al Greciei, daca scrutinul confirma primul loc detinut in sondaje de formatiunea sa, Noua Democratie (ND).

Favorit in fata rivalului socialist Evangelos Venizelos, el nu este insa creditat decat cu 25% din voturi, fata de 33% in 2009, ceea ce ar forta formarea unui guvern de coalitie.

Optiunea cea mai probabila este cea a aliantei intre Noua Democratie si PASOK al lui Venizelos, deja uniti din noiembrie pentru guvernul de criza, care a readus tara pe drumul redresarii.

Insa cei circa 9,8 milioane de alegatori ar putea compromite acest scenariu, intorcand spatele acestor doua formatiuni, responsabile de situatia Greciei.

Sanctionat dur pentru ca in ultimii doi ani s-a conformat indicatiilor si reformelor impuse de UE si FMI, PASOK ar putea pierde peste jumatate din alegatorii din 2009, cand a obtinut 44%.

Potrivit ultimelor sondaje oficiale, publicate in urma cu doua saptamani, stanga non-socialista ar strange in total 30%, impartite intre stanga radicala Syriza, ramura moderata a Stangii democratice si partidul comunist KKE.

Dreapta plasata impotriva polticilor de rigoare bugetara este creditata cu 15%, intre acestea numarandu-se partidul neo-nazist Chryssi Avghi (Zori de Aur), care ar putea sa ajunga in parlament pentru prima data.

Aceasta implozie politica ar putea aduce 10 partide in parlament, fata de 5 cate sunt in prezent.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8391 vizualizari

 • -6 (8 voturi)    
  pilde grecesti (Duminică, 6 mai 2012, 11:35)

  gogu [anonim]

  "Astazi oamenii voteaza pentru viitorul copiilor lor, pentru stabilitate, crestere, securitate si justitie" cand oare vor gandi asa si alegatorii romani... poate cand vom ajunge in situatia grecilor!?
  • +4 (10 voturi)    
   grecia - celula cobai (Duminică, 6 mai 2012, 13:30)

   dion [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   Poate că dacă grecii ar fi tratat democraţia lor cu un pic mai multă grijă şi respect, în loc să permită (şi ei) să devină jucăriile bogaţilor şi a elitelor corupte, populaţia nu şi-ar fi pierdut în primul rând încrederea, şi nu ar fi fost nevoie de mişcări ultra-naţionaliste ca Golden Dawn (Zorii Aurii) de acum.

   Faptul că dreapta naţionalistă există spune totul despre dispreţul politicienilor greci pentru alegătorii obişnuiţi de-a lungul anilor. Grecii nu ar trebui totuşi să se simtă singuri. În toată Europa aceleaşi elite politice aflate în slujba unor interese oculte şi-au îndepărtat cetăţenii făcând loc unor falsuri, acolo unde au fost odată state independente şi suverane.

   Ceea ce se întâmplă în Grecia în acest week-end se va întâmpla (şi mai rău) în alte ţări şi probabil în tot restul Europei în următorul deceniu dacă clasa politică nu începe să acorde atenţie propriilor popoare şi preocupările lor reale. Dar se vede treaba că nu le pasă, şi vor plăti scump - cum se-ntâmplă acum cu PASOK şi Noua Democraţie. Totul în viaţă are un preţ, iar acesta va fi plătit când vine vremea cu vârf şi-ndesat!
   • +10 (10 voturi)    
    sigur că da (Duminică, 6 mai 2012, 19:33)

    ampersand [utilizator] i-a raspuns lui dion

    Despre dinastia Papandreu - niciun cuvinţel? ;) Mi-aduc aminte că, atunci când eram copil, nea nicu era un fan declarat al lui papandreu şi-al "mişcării pan-Elene pasoc" :D
  • +3 (5 voturi)    
   sa speram... (Duminică, 6 mai 2012, 23:15)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   ...ca niciodata. Vai de greci si de copii lor. Indiferent de cine va forma guvernul, datoriile tot trebuiesc platite, cu dobanda cu tot.
   Cei ce i-au impins in prapastide se vor lafai in parlament iar grecul de rand, socialist convins, va trai impreuna cu copii sai pe strazi indatorat la maxim.
   Halal sistem politic.
   • +2 (2 voturi)    
    Balcanii și războaiele. (Luni, 7 mai 2012, 15:48)

    High [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Balcanii (cu politicile, politicienii, naționalismele și cu „simplii lor alegători”) sunt la originea a numeroase conflicte și războaie regionale, ba chiar mondiale.
    Bine ar fi ca grecii - balcanici pur-sânge, cu tot ce presupune asta - să nu ducă „tradiția” mai departe și să ne facă cadou („darul grecesc”, nu...?) o „frumusețe” de răzbel. Pentru că a trimite în Parlament extremele nu știu la ce și cui va folosi. Lor, grecilor, cu siguranță nu: în mod cert nu le vor plăti datoriile și nici nu le vor mai da 14 salarii pe an. Dar e posibil să-i întărâte și să-i prostească de tot.
 • -3 (17 voturi)    
  "I know that I know nothing" (Duminică, 6 mai 2012, 12:24)

  socrates [anonim]

  Oh, bieţi greci, voi, ca şi multe alte state, v-aţi văzut ţara distrusă de râca şi mâncătoria dintre cele două partide principale. Sunteţi un popor mândru, lumea apreciază lupta voastră de peste 400 de ani pentru a scăpa de jugul otoman şi blestemul intolerant al Islamului.

  Pensiile voastre, salariile trebuie să vă permită să faceţi faţă costului vieţii, indiferent dacă guvernul este naţionalist, de stânga sau de dreapta. În orice caz aveţi dreptul la ţara voastră - liberă de paraziţii asiatici pe care acum îi gazduiţi, ca şi de plutocraţia arogantă şi nedemocratică de la Bruxelles.

  Să vă ajute bunul Dumnezeu şi să vă ghideze cu înţelepciune paşii să vă reconstruiţi ţara cât mai repede şi să aveţi parte de un viitor mai luminos, fără Euro - poate chiar şi în afara UE.
  • +4 (6 voturi)    
   zorba (Duminică, 6 mai 2012, 20:44)

   zevzecul [anonim] i-a raspuns lui socrates

   mai că mi-ai smuls o lacrimă cu blestemul intolerant al islamului, bieţii greci, bunul dumnezeu şi viitorul luminos...
   e o performanţă să îngrămădeşti atâtea tâmpenii în câteva fraze, chapeau!
   socrates... presupun că te-ai gândit la fotbalistul care a murit de curând.
   până la urmă fiecare primeşte ce merită, mai aşteaptă până la toamnă şi o să fii fericit.
  • +6 (8 voturi)    
   care lupta ? (Duminică, 6 mai 2012, 21:57)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui socrates

   Ei nu prea s-au luptat cu otomanii ci au fost printre primii (ceilalti fiind albanezii) care s-au dat cu cei mai puternici si au profit de asta pentru a exploata alte natiuni balcanice.

   De fanarioti ai auzit tu oare ?
   • 0 (2 voturi)    
    epoca de piatra (Luni, 7 mai 2012, 12:48)

    valabill [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    Desigur,veneau din Constantinopole si erau membri ai familiilor nobiliare. Timp de 1000 de ani au avut un imperiu si au aparat civilizatia greco-romana de infioratoarele barbarii germanice,slave,arabe si turcomane. Apoi,cand si-au pierdut imperiul,pentru a se salva si-au pus la dispozitia noilor stapani expertiza administrativa. Avand in vedere lenea nativa a turcilor cred ca au facut o treaba buna asigurandu-le 500 de ani de dominatie balcanica.In ambele ipostaze,bizantina si otomana,fanariotii ne-au dominat avand de partea lor avantajul culturii si civilizatiei.
    • +1 (1 vot)    
     Ce gluma buna (Luni, 7 mai 2012, 13:54)

     Gigel [anonim] i-a raspuns lui valabill

     Fanariotii, nobili aparatori ai civilizatiei greco-romane vreme de un mileniu.

     Hai c-am auzit-o si pe asta...
     • +1 (1 vot)    
      Era şi timpul. (Luni, 7 mai 2012, 18:25)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Gigel

      Era şi timpul să auzi şi altceva despre fanarioţi, în afara şabloanelor din manuale şi a clişeelor subculturale. Istoriografia modernă demonstrează că efectele pozitive ale domniiilor fanariote în ţările române sunt fundamentele pentru evoluţia statelor medievale româneşti. Un fanariot (Constantin Mavrocordat) a abolit iobăgia în ambele ţări româneşti, un altul a reformat legislaţia, Fără Cantacuzini, Callimachi, fără Nicolae Mavrocordat. care a instaurat primul regim constituţional (domnul dădea raportul Sfatului Ţării)...eh, sunt multe de spus. În orice caz, istoricii reconsideră efectul perioadei fanariote asupra statelor româneşti.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu stiu despre fanarioti (Marţi, 8 mai 2012, 6:13)

       V.R. [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

       Insa cu siguranta as fi preferat sa locuiesc in acea vreme in tinutul romanesc condus de unii din cei mai iluminati conducatori de care a beneficiat o parte insemnata a romanilor, si anume Maria Tereza sau Francisc Iosif.

       Pana la urma, Timisoara sub conducerea Habsburgilor a fost al 2-lea oras iluminat electric din lume dupa NY, si nu Bucurestiul care preluase o gramada de metehne balcanice de la turci si greci.
 • +14 (20 voturi)    
  Grecul.... (Duminică, 6 mai 2012, 12:36)

  translativus [utilizator]

  .......si mintea cea de pe urma.
  Se trezesc acum, dupa ce au trait zeci de ani pe datorie, ca socialistii i-au mintit cand le-au dat salarii mari fara sa munceasca, ba chiar al 13-lea si al 14-lea salariu.
  A venit vremea scadentei si datoriile trebuiesc platite iar huiduielile la adresa celor pana mai ieri adulati, nu folostesc la nimic.
  Vin altii acum cu alte promisiuni, care vor popula parlamentul in propriul lor folos iar toti grecii de rand se vor inoi; isi vor face o gaura noua la curea.
  La asa sistem politic, asa rezultat. Cine plateste?.......
 • +4 (4 voturi)    
  Surpriza (Duminică, 6 mai 2012, 17:10)

  parere [anonim]

  multi dintre greci au votat impotriva celor doua partide foste mari pasok care a mers prost si noua democratie care au conocat sedinte de urgenta pentru a se mira de ce au obtinut scor mult mai mic ca asteptarile.
  primul partid va obtine un premiu de 50 de locuri care il avantajeaza in crearea unui guvern.
  posibil ca sa se mearga la alegeri repetate in toamna.
 • 0 (8 voturi)    
  suna cunoscut? (Duminică, 6 mai 2012, 19:24)

  Mazeta [utilizator]

  PASOK si ND = aceeasi mizerie
 • -12 (18 voturi)    
  Foarte bine (Duminică, 6 mai 2012, 19:30)

  petrescu [anonim]

  Asa o sa se duca dreaq si PDL si lingaii lor.
  • +11 (13 voturi)    
   Grecia (Duminică, 6 mai 2012, 19:44)

   jnrkejv ekrjv [anonim] i-a raspuns lui petrescu

   N-are nici o legatura PASOK ND cu PDL.Literele din partid au mai degraba legatura cu PSD.
 • +5 (5 voturi)    
  foarte tare... (Duminică, 6 mai 2012, 20:28)

  visio [utilizator]

  se intorc grecii impotriva sistemului politic bazat pe hotie, destrabalare financiara, etc; noi romanii avem o problema majora: nu avem alternative la actualii oameni politici; cum rezolvam problema? inventam alt partid sau permitem ca majoritatea sa se multumeasca cu sacosa electorala si gumarii de oras? cifrele financiare sunt ingrijoratoare pt un stat UE insa nu inteleg de ce nu se confisca averile ilegale a celor bogati...poate pentru ca cei bogati de acolo sunt la fel c cei bogati de la noi? adica mana in mana cu politicienii? se prea poate....sa vedeti ce distractie ca fi la toamna si la noi...pdl a taiat pentru a se da mari la alegeri ca au returnat salariile si pensiile taiate, iar hotii dela usl sunt mult prea compromisi pentru a accede la putere...
 • +5 (7 voturi)    
  Grecii... (Duminică, 6 mai 2012, 21:48)

  sile [anonim]

  Grecii n-au inteles nimic din ce li s-a intamplat.
  Traiul pe datorie i-a prostit de tot.

  Desigur,in toata aceasta poveste,clasa politica a jucat un rol nefast pentru ca nu a actionat la timp pentru a stopa consumul excesiv,mult peste posibilitatile reale ale economiei grecesti.

  Atunci cand clasa politica inconstienta a fost silita sa ia masurile necesare pentru corectarea situatiei economice catastrofale,grecii au avut sentimentul ca cineva le vrea raul si in consecinta au sanctionat la vot principalele partide politice.

  Cred ca cea mai buna solutie pentru Grecia ar fi intrarea in faliment si iesirea din zona euro.
  • -3 (3 voturi)    
   nu este asa (Luni, 7 mai 2012, 12:39)

   raspuns [anonim] i-a raspuns lui sile

   este chair atfel.
   datoriile le-au facut indemnati de straini care le dadeau produse care trebuiau cumparate:
   -submarine care nu pot sa navigheze si se rastoarna
   -jocuri olimpice cu sisteme de securitate de miliarde care nici nu au fost receptionate
   -investii in balcani pentru ca apoi germanii sa cumpere totul la pret de nimic
   -compania de telefoane si fabrici care au cumparat de la vestici instalatii la preturi enorme
   -autostrazi, poduri si tunel executate de straini la pretruri astonomice
   -comenzi de stat pentru armata la preturi umflate peste cel astronomic
   -fonduri secrete folosite de ministre care s-au evaporat
   In fapt a fost un jaf foarte bine organizat de persoane din exterior si interior.
   • +2 (2 voturi)    
    ai trecut clasa la Logica ??? (Luni, 7 mai 2012, 13:27)

    radu [anonim] i-a raspuns lui raspuns

    "datoriile le-au facut indemnati de straini care le dadeau produse care trebuiau cumparate:"
  • 0 (2 voturi)    
   Iesirea din euro si intrarea in faliment.... (Luni, 7 mai 2012, 12:51)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui sile

   ....pentru o tara nu inseamna automat ca a scapat de datorii. Ele trebuiesc reesalonate, etc. In al doilea rand, acele datorii raman si nu in noua moneda greceasca, ci in EURO. Deci, aceste baliverne cu iesirea din euro si falimentul nu aduc nimic bun in discutie.
 • +1 (1 vot)    
  interesanta analiza (Luni, 7 mai 2012, 12:40)

  micka [anonim]

  O analiza interesanta:
  http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2012/05/06/judecata-lui-paris-nu-mai-este-simpla/
 • +1 (1 vot)    
  Din rau, in si mai rau (Luni, 7 mai 2012, 20:31)

  T+C [anonim]

  Grecii au facut sa intre in Parlament extrema stinga.

  Partidele de stinga (acum si de extrem stinga) construiesc tot soiul de modele economice...pe banii altora.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Marţi, 8 mai 2012, 6:14)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui T+C

   Stangistii au fost dintotdeauna foarte buni la cheltuit banii altora.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by