Janos Ader, un cofondator al partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, a fost ales miercuri presedinte al Ungariei de catre Parlamentul de la Budapesta, relateaza AFP.

Noul presedinte ungar a obtinut 262 de voturi in Parlament, care numara 386 de locuri. Nu exista nicio indoiala in privinta alegerii sale, intrucat partidul conservator Fidesz dispune de o majoritate de doua treimi in legislativ.

Partidul de extrema-dreapta Jobbik a votat impotriva lui Janos Ader, in timp ce socialistii (MSZP), ecologistii (LMP) si deputatii noii formatiuni a fostului premier Ferenc Gyurcsany DK (coalitia democratica, centru-stanga), nu au participat la vot, argumentand ca noul presedinte, membru strategic al partidului aflat la putere, nu poate reprezenta "unitatea natiunii ungare", asa cum cere Constitutia.

Janos Ader a depus juramantul imediat dupa vot. El va prelua oficial functia la 10 mai.

Premierul Viktor Orban l-a nominalizat pe Janos Ader drept candidat la postul de presedinte al tarii in 16 aprilie.

Predecesorul sau, Pal Schmitt, a demisionat in urma cu o luna, din cauza unui scandal de plagiat privind doctoratul sau din 1992.

Janos Ader, in varsta de 52 de ani, a fost pana in prezent europarlamentar. Intre 2002 si 2006, el era liderul grupului parlamentar al Fidesz si este considerat un om de incredere al lui Viktor Orban.

In Ungaria, functia de sef al statului este in mare protocolara, desi el este comandantul suprem al armatei.