Un inalt oficial militar iranian a anuntat ca Iranul a reusit sa desluseasca secretele dronei americane RQ-170 Sentinel capturata in decembrie si ca a inceput construirea unei copii a acesteia, transmite AFP.

Drona SUA capturata de IranFoto: Captura Youtube.com

"Voi oferi patru indicii pentru ca americanii sa inteleaga in ce masura am reusit sa descifram secretele dronei", a declarat duminica, la televiziunea de stat, generalul Amir Ali Hadjizadeh, comandantul Fortelor aeriene si spatiale ale Gardienilor Revolutiei, responsabil in special de programul balistic iranian.

"In octombrie 2010, aparatul a fost trimis pentru probleme tehnice in Califorinia, unde a fost reparat, apoi a fost trimis in Kandahar (Afghanistan) in noiembrie 2010, dar avea in continuare probleme tehnice", a explicat el.

Aparatul "a fost trimis apoi la un aeroport de langa Los Angeles, in decembrie 2010 (...) si a survolat casa in care era ascuns Osama Bin Laden cu doua saptamani inainte ca acesta sa fie ucis", in Pakistan, in mai 2011, de militari americani, a adaugat acesta.

Iranul a capturat in decembrie 2011 un avion fara pilot de tip RQ-170 Sentinel, care patrunsese in spatiul sau aerian intr-o misiune de spionare a instalatiilor nucleare, potrivit presei americane.