Armata iraniana a doborat un avion american fara pilot RQ-170 "in estul tarii", la granita cu Afganistan si Pakistan, a anuntat duminica presa iraniana, citand surse militare neidentificate, transmite AFP. Iranul ameninta ca va riposta la aceasta incalcare a spatiului aerian al tarii, scrie Reuters.

Postul de televiziune in limba araba Al Alam a relatat, citand statul major al fortelor armate iraniene, ca avionul a fost doborat "in urma cu cateva ore", "in estul tarii", fara a preciza locul exact al incidentului, mentionand in schimb ca aparatul era "in stare buna".

"Unitatile de razboi electronice si antiaerine au reusit sa doboare un avion american fara pilot de tip RQ-170, care a incalcat zonele frontaliere din estul tarii, acesta fiind putin avariat", a relatat si agentia iraniana Fars.

"Raspunsul armatei iraniene la violarea spatiului nostru aerian de catre avionul spion american nu se va limita doar la granitele Iranului", a declarat o sursa militara pentru televiziunea de stat, fara a oferi mai multe explicatii.

De cealalta parte, un oficial american, care nu a dorit sa fie identificat, a declarat pentru Reuters ca "nu exista absolut niciun indiciu pana in acest moment ca iranienii au doborat aceasta drona".

NATO: Probabil o drona americana disparuta deasupra Afganistanului

Avionul fara pilot doborat in estul Iranului, la granita cu Afganistanul, potrivit presei iraniene, este "probabil" o drona americana disparuta in timpul unei misiuni deasupra regiunii de vest a Afganistanului, a anuntat duminica Fortele de securitate NATO din Afganistan (ISAF).

"Drona la care fac aluzie iranienii ar putea fi un avion american de recunoastere care efectua o misiune deasupra vestului Afganistanului la sfarsitul acestei saptamani", explica ISAF intr-un comunicat transmis duminica seara.

"Operatorii dronei au pierdut controlul aparatului si incearca in continuare sa stabileasca ce s-a intamplat cu acesta", a adaugat ISAF, fara a oferi alte precizari, in special cu privire la tipul aparatului.

RQ-170 Sentinel este un avion fara pilot de recunoastere de inalta altitudine foarte recent, a carui existenta, devaluita in 2009 de presa de specialitate, nu a fost recunoscuta decat in 2010 de fortele aeriene americane.

Potrivit unor site-uri specializate, avioanele de acest tip sunt mobilizate in Afganistan, in special pentru a obtine informatii despre Iran si Pakistan.

Acest eveniment ar putea fi un nou episod stanjenitor pentru coalitia din Afganistan, dupa ce, in urma cu o saptamana, un raid NATO asupra punctelor de control militar din nord-vestul Pakistanului, in apropiere de granita cu Afganistan, s-a soldat cu moartea a 24 de soldati pakistanezi. Islamabadul a acuzat un atac asupra suveranitatii tarii, provocand o criza diplomatica cu Washingtonul.

Totodata, incidentul are loc pe fondul agravarii tensiunilor dintre Iran si Occident, dupa ce Statele Unite si aliatii lor au inasprit sanctiunile impotriva regimului de la Teheran.