Circa 24 de soldati pakistanezi au murit dupa ce elicopterele NATO au atacat sambata dimineata un punct de control militar din nord-vestul Pakistanului. In urma incidentului, Pakistanul a blocat rutele de aprovizionare ale trupelor NATO din Afganistan, potrivit Reuters.

UPDATE Un purtator de cuvant al NATO a confirmat ca aeronave ale coalitiei au fost chemate pentru a ajuta trupele in timpul unui incident din apropierea granitei cu Pakistanul si ca este “foarte probabil” ca acestea sa fie responsabile pentru moartea soldatilor pakistanezi. Comandantul trupelor NATO in Afganistan, generalul american John Allen, a declarat ca “incidentul” va primi atentia lui personala si ca este decis sa porneasca o investigatie minutioasa a cazului.

Atacul are loc pe fondul inrautatirii relatilor dintre SUA si aliatul sau in "razboiul impotriva terorii", Pakistan, dupa ce, in luna mai, fortele speciale americane l-au omorat pe liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, in timpul unui raid secret in orasul-garnizoana pakistanez Abbottabad. Adminstratia de la Islamabad a clasificat raidul drept un atac asupra suveranitatii.

Un purtator de cuvant al armatei pakistaneze a confirmat atacul de sambata dimineata asupra regiunii tribale Mohmad, fara a da insa detalii: "Elicopterele NATO au efectuat un atac neprovocat si la intamplare asupra postului de control pakistanez din Mohmad; au fost raportate victime si asteptam detalii", a declarat purtatorul de cuvant. Regiunea Baizai, din Mohmad, este marcata de lupte intre

trupele pakistaneze si militantii talibani.

La cateva ore dupa raid, camioanele de aprovizionare si autocisternele de combustibil ale NATO care se indreptau spre Afganistan au fost oprite in orasul Jamrud din regiunea Khyber. "Am oprit livrarile si aproximativ 40 de cisterne si camioane au fost intoarse de la postul de verificare din Jamrud," a declarat un oficial guvernamental, Mutahir Zeb. O alta sursa oficiala a afirmat ca livrarile au fost oprite din motive de securitate. Pakistanul este o ruta vitala de aprovizonare asigurand in jur de 49% din livrarile NATO catre trupele din Afganistan, a declarat un purtator de cuvant al NATO.

Comandantul trupelor NATO in Afganistan, generalul american John Allen, a oferit condoleante familiilor soldatilor pakistanezi care au fost ucisi sau raniti in "incident" de la granita pakistaneza.

Evenimentul are loc la o zi dupa ce generalul american John Allen s-a intalnit cu seful armatei pakistaneze, Ashfaq Pervez Kayani, pentru a discuta despre controlul la frontiera si despre imbunatatirea cooperarii.

Un incident similar a avut loc pe 30 septembrie 2009, cand au fost ucisi doi militari pakistanezi rezultand in inchiderea uneia dintre rutele de aprovizionare a NATO prin Pakistan pentru 10 zile. La acea vreme, NATO si-a cerut scuze, precizand ca s-a intamplat cand un soldat NATO a confundat focurile de avertizare ale trupelor pakistaneze cu un atac militar.