Japonia a inchis inca o centrala nucleara, ramanand in prezent doar cu un singur reactor nuclear si fiind cu un pas mai aproape de a renunta total la folosirea energiei atomice dupa dezastrul de la Fukushima, relateaza BBC.

Din cele 54 reactoare nucleare pe care le avea, doar unul singur a mai ramas functional, acesta urmand sa fie oprit in luna mai. Ultimul reactor activ se afla situat in insula Hokkaido.

De asemenea, din motive de siguranta, comunitatile locale au refuzat sa permita repornirea reactoarelor pentru intretinerea de rutina, care trebuia sa aiba loc la fiecare 13 luni.

Inainte de tsunami-ul din luna martie a anului 2011, care distrus centrala nucleara de la Fukushima, aproape o treime din electricitatea Japoniei era generata din surse de energie nucleara.

Guvernul a supus centralele nucleare mai multor teste de stres in incercarea de a convinge populatia din apropierea centralelor ca acestea pot rezista unor cutremure puternice. In acelasi timp Japonia si-a crescut importurile de combustibili fosili, companiile de electricitate suprasolicitand vechile centrale.

Anul trecut, marile companii au oprit functionarea intreprinderilor pe timp de noapte si in weekend-uri, dupa ce guvernul a cerut acestora sa reduca cu 15% consumul de electricitate. Intreprinderile au avertizat ca pot muta in afara granitelor o parte si mai mare din productie daca situatia persista, ceea ce poate afecta serios economia Japoniei.