O delegatie a Vaticanului care urma sa mearga in Vietnam pentru a discuta despre beatificarea unui cardinal nu a primit din partea autoritatilor vietnameze vize pentru a intra in tara, a anuntat, luni, Arhiepiscopia de Hanoi citata de AFP.

Biserica Catolica a deschis in octombrie 2010, o ancheta diecezana in vederea beatificarii Cardinalului Francis Xavier Van Thuan, nepotul fostului presedinte al Vietnamului de Sud, Ngo Dinh Diem (1955-1963). Misiunea delegatiei era de a vorbi cu martorii din patru eparhii in care a trait cardinalul.

"Delegatia nu a putut veni pentru ca statul vietnamez a retras vizele", au declarat reprezentanti ai Arhiepiscopiei de Hanoi, sub protectia anonimatului.

Pe 24 aprilie 1975, la o saptamana dupa caderea Saigonului si sfarsitul razboiului din Vietnam, Biserica Catolica l-a numit pe Francis Xavier Van Thuan episcop coajutor al metropolei sudice vietnameze. Dupa unificarea Vietnamului, noile autoritati de la Hanoi, care rupsesera relatiile diplomatice cu Vaticanul, l-au arestat de Van Thuan.

Eliberat dupa 13 ani, acesta a fost exilat in 1991 la Roma. Van Thuan a preluat pozitia de vice-presedinte si apoi presedinte al Consiliului pontifical "Justitie si Pace". A fost numit cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea. Francis Xavier Van Thuan a murit in 2002.

Potrivit agentiei de informare a Missiones Etrangeres din Paris (MEP), Eglises d'Asie, anuntul anchetei in vederea beatificarii Cardinalului Van Thuan a "nemultumit" autoritatile de la Hanoi care au inceput sa lupte, inca din 1975, pentru a "neutraliza influenta fostului episcop".

Desi nu exista relatii diplomatice oficiale intre Vietnam si Vatican, cele doua tari au reluat in ultimii ani dialogul. In 2007, premierul Vietnamului Nguyen Tan Dung a vizitat Vaticanul, moment considerat unul de rascruce pentru relatiile dintre tari. In 2011, un reprezentant al Vaticanului a efectuat o vizita istorica la Hanoi. Una dintre problemele importante ce s-au pastrat intre cele doua tari vizeaza terenurile bisericii confiscate odata cu plecarea colonistilor francezi in 1954.

Biserica Catolica din Vietnam are aproximativ 6 milioane de membri (6,8% din populatie) si este a doua ca marime din Asia de Sud-Est, dupa cea din Filipine.