Gigantul minier Rio Tinto a anuntat miercuri ca a descoperit un diamant roz "remarcabil", cel mai mare gasit vreodata in Australia, avand 12,76 carate, potrivit AFP. Numit "Argyle Pink Jubilee", piatra pretioasa a fost gasita in santierele din regiunea Kimberley din vestul tarii. Taierea si slefuirea diamantului vor dura circa 10 zile, a anuntat compania.

"Un diamant de asemenea calibru este fara precedent - a fost nevoie de 26 de ani pentru a scoate din pamant aceasta piatra si s-ar putea sa nu mai vedem una asemanatoare vreodata", a declarat Josephine Johnson, de la divizia Argyle Pink Diamonds a companiei.

"Cel care va purta acest diamant va fi intr-adevar foarte norocos".

Desi nu a dorit sa speculeze pe tema valorii Jubileului, Rio a precizat ca diamantele roz de calitate foarte inalta ar putea depasi 1 milion de dolari pe carat, astfel ca acesta ar valora peste 10 milioane de dolari.

Diamantul, de culoare roz deschis, este asemanator cu cel de 24 de carate primit de Regina Elizabeta a II-a ca dar de nunta - Williamson Pink, care mai tarziu a fost transformat in bijuterie Cartier pentru incoronare.

Williamson Pink a fost descoperit in Tanzania in 1947 si se numara printre cele mai pretioase diamante care exista, fiind al noualea cel mai mare din lume.

Compania Rio Tinto a declarat ca descoperirea a fost considerata a fi in onoarea monarhului Marii Britanii, care celebreaza anul acesta 60 de ani de la urcarea pe tron - jubileul de diamant.

Rio produce peste 90% din diamantele roz in mina Argyle. Pietre mari precum acest Jubileu merg in mod normal la muzee, sunt daruite regalitatilor sau ajung la case mari de licitatie, precum Christie's.

In istoria sa de 244 de ani, Christie's a scos la licitatie doar 18 diamante roz slefuite care sa aiba peste 10 carate.

Dupa ce diamantul va fi taiat si slefuit, va fi evaluat de experti internationali si prezentat la nivel global, in evenimente private, iar ulterior va fi vandut in urma unor licitatii la care participarea va fi exclusiv prin invitatie.