Parlamentul Moldovei a aprobat in prima lectura o lege privind apararea spatiului ei aerian. In cazul intrarii in vigoare, avioanele aflate ilegal deasupra Moldovei, inclusiv cele la bordul carora s-ar putea afla soldati rusi ai fortelor de mentinere a pacii, vor fi doborate. Presedintele Comitetului transnistrean pentru securitatea statului, Vladislav Finaghin, a declarat pentru Nezavisimaia gazeta ca „intentiile Chisinaului de a controla spatiul sau aerian cu ajutorul elicopterelor si avioanelor este un pas spre alungarea Rusiei din regiune, precum si o tentativa de a exercita presiuni asupra Tiraspolului in dialogul de reglementare a conflictului de pe Nistru".

„Moldova nu are cu cine sa lupte. Moldova este stat neutru prin Constitutie. Nu are sens sa cumperi tehnica miliara pentru dotarea armatei”, a declarat liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, la forumul rusilor care traiesc in Moldova.

„Scopul politicienilor de la Chisinau rezida in a obtine suprematia armatei moldovenesti asupra celei transnistrene. Cumparand avioane si elicoptere din tarile NATO, Moldova va putea controla regiunea de sus”, a estimat, la randul lui, liderul miscarii Ravnopravie, Valeri Klimenko. Potrivit afirmatiilor sale, „atata timp cat exista Transnistria si atata timp cat pe teritoriul ei vor fi forte rusesti de mentinere a pacii, ne vom simti in siguranta. Dar daca situatia se va schimba, vom fi obligati sa fugim. Contam pe ajutorul Rusiei, ne legam sperantele de Putin”, a spus el.

In alta ordine de idei, Finaghin a aratat ca Moldova nu are bani pentru achizitia de avioane si elicoptere, dar a presupus ca autoritatile de la Chisinau au primit promisiuni pentru un ajutor financiar din partea „tarilor NATO si, nu este exclus, a Romaniei”.

In realitate, scrie publicatia rusa, sistemul de aparare al Transnistriei este dispus in jurul depozitelor de munitii ale Grupului operativ al trupelor rusesti, dislocat in regiunea separatista. Este arsenalul fostei Armate a 14-a: o parte a fost deja evacuata in Rusia, alta parte, precum minele model 1940, au fost detonate. Dar ceea ce a ramas, afirma specialistii, este suficient pentru a arunca in aer o parte a Moldovei si o parte a Ucrainei. Depozitul inca mai pastreaza obuze cu sisteme reactive Uragan, cu o raza de actiune de 40 km: adica vor ajunge la Chisinau si in imprejurimi.

„Daca Rusia nu va reusi sa asigure o aprovizionare normala a unitatilor sale militare din Transnistria, acest lucru ar putea fi un pretext pentru demersuri politice si diplomatice din partea Moscovei”, a comentat expertul pe probleme militare al cotidianului, Viktor Litovkin. „Mai mult, s-a putea ajunge chiar la o rupere a relatiilor intre cele doua parti si la alte sanctiuni, asa cum s-a intamplat, spre exemplu, cu Georgia”.