Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a avertizat, intr-un interviu acordat publicatiei Daily Telegraph, ca ambitiile nucleare ale Iranului ar putea impinge Orientul Mijlociu intr-o cursa a inarmarii cu arme de distrugere in masa asemanatoare cu Razboiul Rece.

William HagueFoto: FCO

Criza iraniana ar putea rezulta intr-un conflict militar in Orientul Mijlociu, a declarat Ministrul britanic al Afacerilor Externe. Acesta a adaugat ca Iranul ar putea declansa o cursa a inarmarilor in regiune care ar putea fi mai periculoasa decat Razboiul Rece pe motiv ca nu exista aceleasi mecanisme de siguranta precum cele negociate intre SUA si URSS.

"Este o criza care se apropie. Pentru ca, evident, [n.r. Iranul] isi continua programul nuclear […] Daca obtin arme nucleare, atunci cred ca alte natiuni din Orientul Mijlociu ar vrea sa produca arme nucleare. Si astfel, cea mai serioasa etapa de proliferare nucleara, de cand au fost inventate armele nucleare, va incepe in Orientul Mijlociu, cu toate efectele ei destabilizatoare. Iar amenintarea unui nou Razboi Rece in Orientul Mijlociu, fara mecanismele de siguranta necesare […] ar fi un dezastru", a declarat William Hague.

Ministrul britanic a subliniat in repetate randuri ca "toate optiunile trebuie sa ramana pe masa de discutii" in ceea ce priveste criza iraniana, in ciuda faptului ca democrat-liberalii britanici sunt ingrijorati ca guvernul de la Londra ar putea fi tras intr-un nou conflict militar.

Hague a declarat, in cadrul interviului, ca guvernul britanic a facut un apel catre Israel cerandu-le sa nu atace Iranul. Ministrul britanic a argumentat ca un atac militar asupra tarii ar putea avea "dezavantaje enorme".

"Vrem sa fie foarte clar pentru toti cei interesati ca nu promovam o actiune militara. Sustinem o strategie pe doua paliere, unul al sanctiunilor si al presiunii, iar altul al negocierii. […] Nu favorizam ideea ca cineva sa atace Iranul in acest moment", a declarat William Hague.