Prim-ministrul conservator al Ungariei, Viktor Orban, s-a declarat "mandru" de noua constitutie a Ungariei, document criticat atat in tara cat si de Uniunea Europeana pentru accentele antidemocratice, relateaza AFP. Potrivit premierului, noua constitutie protejeaza Ungaria in plina criza a Zonei Euro.

"Am observat o deteriorare a increderii in sine a Europei [...] pentru ca valorile ei fundamentale au fost puse sub semnul intrebarii", a declarat Orban in timpul unui discurs cu privire la "starea natiunii" tinut la centrul cultural Millenaris din Budapesta.

"Esecul statelor membre din Zona Euro, sfarsitul monedei unice nu mai tin de domeniul stiintifico-fantasticului", a spus premierul facand referire la criza datoriilor suverane si la situatia dificila a Greciei.

In acest context, Orban a declarat ca Ungaria este in afara pericolului datorita noii Constitutii, care a intrat in vigoare in luna ianuarie si care "va proteja" tara.

"Sunt mandru de noua Constitutie, pentru ca este moderna, este prima care limiteaza nivelul datoriilor publice", a subliniat Viktor Orban.

Ungaria, discreditata de politicile economice haotice, nu se mai poate finanta pe pietele de obligatiuni, la tarife acceptabile, si are nevoie de un imprumut, estimat intre 15 si 20 miliarde de euro, de la Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE).

UE a conditionat negocierile cu Ungaria de modificarea reformei bancii centrale, reforma care, potrivit partenerilor europeni, ii prejudiciaza independenta institutiei. De asemenea, Bruxelles a solicitat, in mod oficial, guvernului de la Budapesta sa modifice reformele din domeniul justitiei.