Sute de oameni si-au parasit sambata casele in nord-estul Nigeriei, dupa un nou atac al islamistilor, care si-au multiplicat violentele impotriva crestinilor dupa expirarea unui ultimatum care le cerea sa paraseasca nordul tarii, relateaza AFP.

Aceasta escaladare sangeroasa starneste temeri legate de o generalizare a violentelor interconfesionale in aceasta tara cu 160 de milioane de locuitori, cea mai populata din Africa, egal repartizati intre cele doua regiuni religioase. Sudul este dominat de crestini iar nordul este esential musulman.

La Potiskum, in nord-est, "au avut loc schimburi de focuri de arma intre oamenii nostri si combatantii Boko Haram (miscare islamista) in timpul unei mari parti a noptii", a declarat sambata seful politiei statului Yobe, Lawan Tanko.

Cel putin doua persoane au murit in aceste incidente, potrivit surselor spitalicesti.

Locuitorii din cartierele apropiate comisariatului politiei atacat de islamisti in noaptea de vineri spre sambata au explicat ca si-au parasit locuintele de teama raidurilor militare in zona. Strazile orasului erau parasite sambata.

Potiskum, atacat in mod regulat de Boko Haram, este una dintre zonele plasate sub stare de urgenta de presedintele Goodluck Jonathan in 31 decembrie.

"Aproape toti locuitorii din cartierele Dogo Tebo si Dogo Nini si-au parasit locuintele de teama unui atac al soldatilor care au sosit sambata dimineata in orasul Damaturu", o localitate vecina, a precizat Idris Bakanike, un locuitor din cartierul Dogo Tebo.

Zeci de militari au ocupat sambata pozitii in jurul comisariatului politiei.

Islamistii au atacat vineri seara orasul Potiskum strigand "Allah akbar" (Dumnezeu este mare). Trei banci au fost devalizate si incendiate.

Situat in inima nordului musulman al tarii, orasul Potiskum a facut obiectul unui ultimatum al sectei islamiste Boko Haram, care cerea crestinilor sa paraseasca nordul tarii pana miercuri seara.

Boko Haram, care solicita impunerea legi islamice sharia in toata tara, a revendicat ultima serie de atacuri care a vizat crestinii si care s-a soldat cu peste 30 de morti incepand de vineri.

Cel mai sangeros dintre aceste atacuri s-a soldat cu 17 morti, vineri, la Mubi, in statul Adamawa (nord-est), cand barbati inarmati au deschis focul asupra unei adunari a crestinilor in doliu.

Victimele venisera sa aduca un ultim omagiu unor persoane asasinate in ziua precedenta.

Tot in nordul tarii, un alt atac a vizat joi seara credinciosii reuniti la o biserica din localitatea Gombe. Atacatorii au deschis focul, ucigand sase persoane, potrivit martorilor.

Un alt atac a fost comis vineri seara de barbati inarmati intr-o biserica din Yola, capitala statului Adawama (nord-est), in urma caruia zece persoane au murit.

"Aceste atacuri sunt una dintre consecintele sfarsitului ultimatumului", a declarat telefonic Abul Qaqa, un barbat care s-a exprimat de mai multe ori in numele Boko Haram.

Liderii comunitatii crestine au amenintat recent ca se vor apara daca atacurile vor continua.