Justitia italiana: Redactorii din presa online nu sunt responsabili pentru continutul comentariilor postate de cititori
Curtea Suprema italiana a anulat verdictele a doua instante inferioare, achitandu-l pe fostul redactor online al publicatiei L'Espresso, Daniela Hamaui, acuzat ca nu a prevenit aparitia unor comentarii defaimatoare.
Judecatorii au argumentat ca publicatiile online nu pot fi tratate in acelasi mod ca si presa scrisa traditionala si nu se poate astepta ca acestea sa exercite control editorial preventiv asupra comentariilor cititorilor.
Presa scrisa traditionala implica, potrivit legislatiei italiene, reproducerea unui text original pe un mediu fizic, reproducere distribuita apoi publicului, a afirmat Curtea. Publicatiile online nu sunt distribuite fizic publicului, chiar daca, teoretic, este posibila printarea unui text online si distribuirea catre o parte terta.
Potrivit instantei, nu este corect, din punct de vedere legal, ca sanctiunile ce vizeaza redactorii din mass-media traditionala, care nu au prevenit publicarea unor calomnii, sa fie aplicate redactorilor din presa online care nu au indepartat un comentariu defaimator dupa ce a fost postat de un cititor.
Hotararea Curtii contrasteaza cu decizii anterioare ale autoritatilor italiene care restrictioneaza libertatea de exprimare pe internet.
In februarie 2010, trei directori Google Italia au fost condamnati la 6 luni de inchisoare cu suspendare din cauza faptului ca au permis postarea in Google Video a unei inregistrari in care un copil cu sindromul Down era intimidat si lovit de alti copii.
Mai multi activisti au protestat in septembrie 2011, la Roma, impotriva unui proiect de lege ce ar fi permis amenzi de 12.000 de euro pentru publicatiile online care nu publica rectificari, acolo unde este cazul, in decurs de 48 de ore. Manifestantii l-au acuzat pe Berlusconi ca vrea sa restrictioneze comunicarea pe internet pentru a-si proteja interesele politice si de afaceri. Wikipedia si-a inchis temporar editia italiana, in semn de protest, invitand cititorii sa semneze o petitie impotriva proiectului de lege. Legea a fost modificata de Parlament.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
E vorba de comentarii decente care spun lucrurilor pe nume.
Articolul zice "firma x a dat faliment", comentariu zice "firma lu' Costica" a dat faliment. Si Costica venea si dadea ziaru' in judecata ca "ce faci dom'le, ma defaimezi?" cam asa.
De exemplu, chiar pe aceasta pagina, eu n-am vazut un comentariu care sa contina vulgaritati.
Imbecilitati, da, pt ca nu poti sa cenzurezi prostia.
Dar forma de exprimare cred ca se poate cenzura.
Cu ceva mai mult efort, cu ceva mai multa cheltuiala, dar de putut se poate.
Si cred ca pt asta ar trebui sa raspunda cei care , la urma urmei castiga, de pe urma traficului.
Poate ca n-ar strica sa se puna putin accent si pe calitate nu doar pe cantitate.