Siria a acceptat "fara rezerve" planul arab de iesire din criza, in cadrul reuniunii ministeriale a Ligii Arabe care a avut loc miercuri la sediul organizatiei din Cairo, a declarat, pentru AFP, un oficial al Ligii.

"Delegatia siriana a acceptat fara rezerve planul Ligii Arabe, in integralitatea sa", a precizat acest oficial.

Raspunsul formal al Damascului la aceasta propunere intervine a doua zi dupa ce presa oficiala din Siria a anuntat un acord cu Liga Araba asupra acestui plan.

Textul initiativei arabe stipuleaza ca guvernul sirian a acceptat: "stoparea totala a violentelor pentru protejarea civililor, eliberarea persoanelor inchise din cauza evenimentelor sociale, evacuarea oraselor si a zonelor de conflict si autorizarea accesului organizatiilor Ligii Arabe si a presei arabe si internationale".

Planul prevede totodata ca un "comitet ministerial arab va conduce consultari cu guvernul si diferitele parti ale opozitiei siriene in vederea unui dialog national".

Textul nu precizeaza insa locul unde va avea loc acest dialog, in conditiile in care regimul doreste ca acesta sa fie deschis la Damasc, in timp ce opozitia reclama un loc in afara tarii.

Afirmand ca Damascul a raspuns propunerii Ligii Arabe printr-o "escaladare a represiunii", Consiliul National Sirian, care reuneste majoritatea opozantilor presedintelui Assad, a cerut din nou organizatiei panarabe sa "inghete aderarea" Siriei.