Presedintele sirian Bashar al-Assad, care s-a confruntat in ultimele sapte luni cu revolte impotriva regimului sau, a declarat duminica ca este dispus sa discute cu opozitia, dupa cum informeaza Reuters.

"Vom coopera cu toate puterile politice, fie ca este vorba de cele existente inainte de criza, fie de cele din timpul crizei. Consideram ca interactiunea cu aceste puteri este extrem de importanta", a declarat Assad intr-un interviu pentru televiziunea rusa.

Remarcile sale vin dupa ce cativa oficiali sirieni urmeaza sa se intalneasca cu delegati ai Ligii Arabe, in Qatar, pentru a convoca la Cairo o intrunire intre autoritatile siriene si adversarii lor.

Un raport al ONU arata ca 3000 de persoane au fost ucise de la inceputul revoltelor. Assad a afirmat, pe de alta parte, ca exista "sute de morti in randul fortelor de securitate si a politiei".

"Cum au fost ei ucisi?", a intrebat liderul sirian. "Au fost ucisi in timpul unei demonstratii pasnice? Au fost ucisi de cineva care striga? Nu, ei au fost ucisi prin impuscare. Asa ca avem de-a face cu oameni inarmati", a concluzionat Assad.

Liga Araba il avertizeaza pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca o interventie internationala in Siria poate deveni inevitabila in cazul unui esec al medierii arabe in vederea incetarii violentelor.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput pe 15 martie, in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.