Imaginea lui Vladimir Putin este mai putin atragatoare in ochii electoratului rus decat in urma cu patru ani, arata rezultatele unui studiu realizat de Faculatea de Politologie a Universitatii din Moscova. Studiul arata ca inclinatia lui Putin catre populism si folosirea limbajului uzual trezesc antipatia oamenilor. Nemultumirea alegatorilor a devenit evidenta, dar e departe de un grad critic, spun expertii.

Putin si Medvedev la pescuitFoto: Reuters

In 2012, Vladimir Putin se va lupta pentru functia de presedinte in conditii de pierdere masiva de sustinere din partea populatiei comparativ cu primele doua mandate, arata studiul prezentat de unii dintre autori, Elena Shestopal, un studiu aflat deja la a 10-a editie. Conform rezultatelor cercetarii, numai 44,5% dintre cetatenii Rusiei aproba opiniile politice ale lui Putin, fata de 70% in 2004 si 47% in 2000. Nivelul de dezaprobare a crescut pana la 30%, fata de 24% inainte de primul mandat si de 20% inainte de al doilea.

In ceea ce priveste diferitele calitati ale lui Putin, de la infatisarea fizica la trasaturi profesionale, comparativ cu anul 2000, admiratia electoratului s-a redus la jumatate, atingand 14%. Si mai mult a scazut admiratia pentru calitatile psihologice: daca in 2000 un procent de 71% se declarau incantati de personalitatea lui Putin, inainte de campania electorala din 2004 aceasta valoare a scazut cu un singur punct, in timp ce acum ea a ajuns la 25,4%.

La categoria trasaturi moral-spirituale, niciodata Putin nu a lasat o impresie prea buna la acest capitol. Daca in martie 2000 aceste calitati au fost pozitiv apreciat de 24% dintre repondenti, acum sunt numai 10,4%, fata de 17% in 2004. Dar, conform rezultatelor sondajului, in anii de cand se afla la putere, cel mai mult au avut de suferit calitatile profesionale ale lui Putin: de la 69% atitudine ingaduitoare in 2000, s-a ajuns la 64% in 2004 si la 17,1% in prezent.

Mai mult, 26% dintre participantii la chestionar cred ca Putin are nevoie de putere pentru a-si satisface propriile ambitii, 16,9% pentru bani, 17,5% de dragul puterii si numai 1,7% au raspuns ca, de fapt, Putin nu are nevoie de putere. Electoratul este nemultumit de faptul ca Putin nu-si onoreaza promisiunile, „nu detine controlul asupra subordonatilor”, „nu a rezolvat problemele coruptiei”, „manifesta un populism exagerat” si un „autoritarist excesiv”. Si nu in ultimul rand, lui Putin i se reproseaza faptul ca foloseste „un limbaj simplist”.