Autoritatile de la Beijing intentioneaza sa intensifice controlul asupra mijloacelor de social media si mesagerie instant, se arata intr-un comunicat al Partidului Comunist citat de Reuters. Masura vine ca reactie la explozia de microbloguri cu care se confrunta tara.

Mai multe comunicate ale Comitetului Central al Partidului Comunist, emise dupa intalnirea anuala a Partidului incheiata saptamana trecuta, indica politicile partidului in perioada urmatoare.

Potrivit comunicatului ce poarta semnatura unei grupari din interiorul partidului si prezentat miercuri de cotidianul People's Daily, autoritatile s-au angajat sa intareasca administratia domeniului online si sa promoveze un continut agreat de partid.

Documentul clarifica faptul ca statul intentioneaza sa controleze mai bine, nu sa desfiinteze serviciile de microbloging. Potrivit comunicatului, partidul urmareste:

  • "Sa intarim ghidarea si administrarea serviciilor sociale online si instrumentelor de mesagerie instant, sa reglementam diseminarea ordonata a infomatiei."
  • "Sa aplicam legea pentru a pedepsi cu severitate diseminarea informatiei daunatoare."

Anuntul Partidului indica faptul ca autoritatile de la Beijing sunt ingrijorate de ceea ce ei considera drept potentialul daunator al microblogurilor. Cel mai popular serviciu de microblogging este Weibo.

Desi cele mai multe informatii diseminat prin microblogurile chinezesti sunt inofensive, acestea s-au dovedit a fi o metoda pentru semnalarea abuzurilor statului. Autoritatile chinezesti sunt ingrijorate ca acestea ar putea fi un catalizator al nemultumirii populatiei.

Microblogurile permit postarea unor mesaje de maxim 140 de caractere chinezesti, ce sunt date cu usurinta mai departe trecand prin lanturi de utilizatori. Acestia recurg la cuvinte alternative pentru a evita filtrele.

La sfarsitul lunii iunie, serviciile de microbloging aveau 195 de milioane de utilizatori inregistrati, de trei ori mai multi decat la finalul anului 2010. In urma avertismentelor guvernamentale, operatorii serviciilor de microblobgig au recurs deja la aplicatii care sa monitorizeze si sa indeparteze continutul considerat inacceptabil, in special postarile despre proteste, scandaluri oficiale si membri de partid. Analistii avertizeaza insa ca o autocenzura excesiva a serviciilor va cauza indepartarea utilizatorilor. ​