Fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, va conduce grupul de consilieri care se va ocupa de elaborarea programului de reforme economice pentru presedinele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, scrie cotidianul Kommersant.

"Blair a reusit sa stranga o echipa de consultanti internationali pentru Kazahstan. Ei vor indepli o misiune importanta, de sustinere a reformelor", a spus reprezentantul fostului premier, Mathew Doyle. „Sfaturile lui in domeniul economiei si politicii sunt nepretuite”, au declarat surse din Kazahstan.

Valoarea contractului nu a fost facuta publica, dar, conform unor scurgeri de informatii, Blair va primi pentru serviciile de consultant aproape 8 milioane de lire sterline pe an. O cifra neconfirmata insa de anturajul fostului premier. Kommersant preia, in context, comentariile publicatiei britanice The Telegraph, potrivit carora, in timpul vizitei sale din 2000 in Marea Britanie, presedintelui Nazarbaev i s-a permis sa-l ia in brate pe fiul lui Blair, Teo, in varsta de sase luni la acea data. De atunci, intre cei doi politicieni s-au stabilit „contacte frumoase”.

Dupa demisia din 2007, Blair a vizitat de cateva ori fosta republica sovietica. Ultima oara a fost in luna mai 2011, cand Blair a participat la Astana la un consiliu al investitorilor straini. In acest cadru, el a luadat realizarile deosebite ale Kazahstanului.