Miscarea de rezistenta a Libanului, Hezbollah, acuza Statele Unite ca ar fi orchestrat recentele violente dintre musulmani si crestinii copti din Egipt, informeaza RIA Novosti.

Protest al crestinilor din EgiptFoto: Reuters

Hezbollah a declarat ca ciocnirile din Egipt sunt parte a unui proiect american de a "imparti Orientul Mijlociu pe baza diferentelor religioase si rasiale". Miscarea libaneza le-a cerut egiptenilor sa fie vigilenti si sa incerce sa-si rezolve conflictele prin negociere.

In urma violentelor, 39 de persoane au fost ucise, iar alte 320 au fost ranite, potrivit televiziunii Al-Arabiya, care a citat rapoarte ale ministerului egiptean al sanatatii.

Violentele au izbucnit duminica noaptea in capitala Cairo, dupa ce aproximativ 10.000 de crestini copti s-au adunat in fata televiziunii egiptene de stiri pentru a protesta fata de distrugerea unei biserici din sudul Egiptului. Ciocnirile au izbucnit in momentul in care demonstrantii au inceput sa arunce cu pietre si coctailuri molotov asupra politistilor si au incendiat mai multe masini ale acestora, dupa cum relateaza martorii.

Potrivit unui raport american privind libertatea religioasa, discriminarea coptilor ar fi fost incurajata de guvernul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak. Unii crestin spun ca aceasta politica este incurajata si de actualul consiliu militar aflat la putere, dupa demisia fostului presedinte.