Stanga a obtinut, duminica, pentru prima data in peste cincizeci de ani, o majoritate absoluta in Senat, camera superioara a Parlamentului francez, sporind sperantele unei victorii in fata lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale din 2012.

"Pentru prima data Senatul cunoaste alternanta", a declarat liderul senatorilor socialisti, Jean-Pierre Bel. "Schimbarea este pe drum", a adaugat el. Ultimele rezultate venite din Antilele franceze au confirmat victoria stangii cu 177 de senatori, cu doi mai multi decat majoritatea absoluta in Senat (348 de locuri).

Dreapta a incercat sa limiteze importanta rezultatelor. "Palatul Elysee ia act de rezultatetele scrutinului senatorial, care este consecinta progresului stangii la alegerile locale de dupa 2004", a afirmat presedintia franceza intr-o scurta declaratie pentru AFP, in timp ce premierul Francois Fillon a recunoscut un "progres puternic" al opozitiei, "accentuat de diviziunile majoritatii".

Victoria socialistilor nu ar trebui sa impiedice guvernul de dreapta al presedintelui Nicolas Sarkozy sa-si continue politica, deoarece coalitia va putea sa se bazeze pe Adunarea Nationala, camera inferioara a parlamentului francez, careia Constitutia din 1958 ii confera un rol mai important decat Senatului.

Scrutinul senatorial ar putea duce, de asemenea, la o remaniere guvernamentala daca Nicolas Sarkozy va cere demisia ministrilor alesi in Senat. Ar aparea problema inlocuirii lui Gerard Longuet (ales), in timp ce Franta desfasoara operatiuni militare in Libia si Afganistan.