Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a comemorat duminica atentatele de la 9/11 afirmand, in cadrul unei ceremonii la Bruxelles, ca dupa "lunga iarna" al carei inceput l-au marcat, evenimentele "primaverii arabe" marcheaza "un nou anotimp de speranta", potrivit AFP.

"Atacurile de la 11 Septembrie au fost inceputul unei ierni lungi in istoria mondiala. Dar evenimentele din Orientul Mijlociu au reinnoit credinta noastra ca chiar daca speranta de libertate poate fi reprimata, aceasta nu poate fi niciodata anihilata: primavara araba este un nou sezon de speranta pentru noi toti", a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Alianta a invocat pentru prima data in istoria sa clauza de aparare reciproca, la 11 septembrie 2001, a amintit Rasmussen. Articolul 5 din tratatul sau stipuleaza ca un atac impotriva unui membru trebuie considerat un atac impotriva tuturor aliatilor.

NATO a intervenit totodata pentru "a le refuza extremistilor refugiul in Afganistan", a spus el.

"Astazi, arhitectul atrocitatilor nu mai este. Istoria l-a ingropat. Dar din nefericire, aceasta teribila ideologie a conflictului nu a fost ingropata cu el", a declarat el, referindu-se la eliminarea, in mai, a liderului terorist Osama bin Laden, in cadrul unei operatiuni de comando americane in Pakistan.