SUA a scazut in clasamentul global al economiilor competitive pana pe locul cinci, dupa ce in anul precedent se clasase pe locul patru, din cauza deficitelor uriase si a scaderii increderii publice in guvern, a anuntat miercuri World Economic Forum. Anuntul a venit in timp ce administratia Obama lupta pentru a stimula economia si pentru scaderea ratei somajului, anunta msnbc.com.

Elvetia ocupa primul loc pentru al treilea an consecutiv in topul alcatuit la Geneva. Singapore a urcat pe locul al doilea si a impins Suedia pana pe pozitia a treia, iar Finlanda a ajuns pe locul patru, dupa ce anul trecut s-a clasat pe locul sapte. Declinul SUA a inceput dupa anul 2008 cand a coborat de pe primul loc.

Clasamentul, care este realizat de World Economic Forum de peste trei decenii se bazeaza pe date economice si un sondaj realizat cu participarea a peste 15.000 de oameni de afaceri.

Romania a coborat pe locul 77 in acest an in topul competitivitatii globale elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF), din 142 de state analizate, cu zece pozitii mai jos decat in anul anterior. Romania a obtinut un scor general de 4,08 puncte, pe o scala de la 1 la 7, dupa ce in 2010 avea un punctaj de 4,16.

Inaintea Romaniei se afla tari precum Maroc (73), Kazahstan (72), Vietnam (65), Muntenegru (60), Azerbaidjan (55), Ungaria (48), Polonia (41), Tunisia (40), Estonia (33). In urma Romaniei se claseaza Ucraina (82), Argentina (85), Moldova (93), Serbia (95). (Dragos Comache)