Cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR), in editia de luni 24 ianuarie, de la ora 19,30 propune un nou titlu de referinta al cinematografiei romanesti. Duhul aurului (1974), de Dan Pita si Mircea Veroiu, este pandantul mai cunoscutului film Nunta de piatra (1973), semnat de acelasi tandem scenaristic-regizoral si prezentat cu succes, in cadrul cineclubului de la NCRR, pe 29 noiembrie 2010. Pe 24 ianuarie, Dan Pita revine la Luni de film, pentru a discuta cu spectatorii despre o alta creatie importanta a carierei sale regizorale.

Intre iulie-septembrie 1971, Dan Pita, Mircea Veroiu si echipa lor au filmat, in zona Rosia Montana, patru mediumetraje inspirate de povestirile lui Ion Agarbiceanu, menite a alcatui un singur film. Pe parcurs, factorii de decizie din cinematografia epocii au hotarat sa se retina pentru versiunea finala din Nunta de piatra, lansata in ianuarie 1973, doar doua mediumetraje (Fefeleaga de Mircea Veroiu si La o nunta de Dan Pita), urmand ca celelalte doua (Marza de Mircea Veroiu si Lada de Dan Pita) sa alcatuiasca un alt lungmetraj, Duhul aurului, cu premiera in octombrie 1974. In vara acelui an, regizorii mai filmasera, in completarea materialului existent din 1971, doua saptamani la Rosia Montana si Oravita.

Duhul aurului a obtinut cinci premii ale Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN) pe anul 1974 – pentru regie, imagine (Iosif Demian), interpretare feminina (Eliza Petrachescu), muzica (Dorin Liviu Zaharia), montaj (Dan Naum) –, precum si Premiul special al juriului la Festivalul de la Bergamo, 1975.

Lumea Muntilor Apuseni de la sfarsitului veacului al XIX-lea e dominata de mirajul aurului, care-i impinge pe oameni la cruzime, crima si nebunie. In Marza, „demonul galben” pune stapanire pe carciumareasa unui sat, care strange cu aviditate avere pentru zestrea fiicei. In Lada, atractia aurului o face pe o vaduva tanara si frumoasa sa se recasatoreasca cu un barbat varstnic, care tine in casa o misterioasa lada ferecata. Din distributia celor doua mediumetraje fac parte Eliza Petrachescu, Ernest Maftei, Liviu Rozorea, Elisabeta Jar-Rozorea, Lucia Boga, Dora Ivanciuc si Alexandru Mihai.

Pretul unui bilet intreg este de 7 lei; iar al unui bilet redus, pentru studenti, de 3,5 lei.