Între 24 - 28 noiembrie publicul cinefil va avea acces la cele mai valoroase productii ale cinematografului de avangardă din ultimii ani în cadrul Festivalului International de Film Experimental Bucuresti EXPIFF (www.expiff.ro), singurul eveniment din România dedicat filmului experimental.

Potrivit organizatorilor, EXPIFF are ca scop promovarea creatiei inovatoare atât la nivel conceptual- tematic cât si stilistic, a artistilor cu viziuni profund personale asupra realitătii contemporane, a artistilor care explorează cu indrazneala limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertătii totale de creatie, un cinema fără compromisuri. Aceste creatii unicat si regizori emblematici ai filmului experimental care vor gira Festivalul prin prezenta lor vor fi dezvăluiti publicului în următoarele două săptămâni.

Competitia Internaţională EXPIFF va oferi publicului o serie de capodopere ale genului din ultimii ani, majoritatea premiere în România.

Prezenta editie a EXPIFF are ca invitati curatori de talie internatională din zona filmului experimental:

PETER VAN HOOF - Directorul Departamentului de Scurtmentraj al prestigiosului Festival International de Film Rotterdam - si

MIGUEL VALVERDE - co-director al Festivalului International de Film Independent Lisabona - Indielisboa.

Fiecare dintre ei va prezenta publicului cinefil o selectie CARTE BLANCHE - parte componentă a Competitiei Internationale de Scurtmetraj - compusă din titluri-cheie ale programelor pe care le-au conceput în ultimii ani, informeaza organizatorii.

Festivalul International de Film Rotterdam si IndieLisboa sunt două dintre cele mai importante evenimente din zona filmului experimental, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creatiei radical-inovatoare în cinema si arte vizuale.

EXPIFF este un eveniment absolut necesar pentru România. În ultimii ani cinema-ul românesc s-a făcut remarcat prin voci puternice precum cele ale lui Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Jude si altii, care au excelat mai cu seamă în zona fictiunii narative realiste. Pe acest teren fertil, EXPIFF vine ca o reactie complementară, avand ca scop principal extinderea ariei de perceptie către un spatiu artistic complet nou, atât pentru publicul larg cât si pentru cel specializat.

EXPIFF este de asemenea primul festival de film din România care promovează zona de granită dintre cinema si artele vizuale, oferind vizibilitate unor artisti proeminenţi prin poziţia lor inovatoare, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. Punctul de întâlnire al celor două medii este un teritoriu extrem de fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice precum Peter Greenaway, Derek Jarman, Andy Warhol, David Lynch şi alţii.

EXPIFF propune publicului cinefil filme unicat, adevărate “lecţii” de cinema experimental, productii emblematice care aduc în lumină posibilităţile nelimitate ale limbajului cinematografic. Fiecare film va fi susţinut de o contribuţie curatorială complexă, menită a facilita accesul şi a trezi interesul pentru o zonă artistică radical inovatoare.

Festivalului International de Film Experimental Bucuresti EXPIFF este creat sub patronajul Universitătii Nationale de Artă Teatrală si Cinematografică, al Universitătii Nationale de Arte si sustinut de Centrul National al Cinematografiei.