Prezența românească la Festivalul internațional de film de la Gent, ce se va desfasura in perioada 11-21 octombrie 2016, consta in 4 pelicule de exceptie programate în competiția oficială a celei de-a 43-a ediții a festivalului, cu șanse mari la cele mai importante premii.

În competiția oficială vor fi prezentate două filme românești din 12 pelicule selectate. Cel mai titrat lung metraj românesc al momentului, Bacalaureat r.: Cristian Mungiu va rula în 12, 14 și 18 octombrie, în premieră în Belgia, iar actrița din rolul principal, Maria-Victoria Drăguș va prezenta filmul în 12 octombrie. Inimi Cicatrizate r.: Radu Jude va rula în 18, 19 și 20 octombrie, în prezența actorului din rolul principal, Lucian Teodor Rus (18 și 19 octombrie), informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

În selecția oficială „Global Cinema section“ vor fi prezentate două filme românești: lung metrajele Câini r.: Bogdan Mirică va rula în 12, 16 și 18 octombrie și Sierranevada r.: Cristi Puiu în 13, 15 și 17 octombrie.

Filmele prezente în competiția festivalului aparțin regizorilor din „Noul Val“ al cinematografiei românești, Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Radu Jude și Bogdan Mirică. În 2016, aceste filme au fost distinse cu premii prestigioase la cele mai importante competiții internaționale de gen: pentru Bacalaureat, Cristian Mungiu a fost distins cu „Premiul pentru regie“ și „Premiul juriului“ la Festivalul de Film de la Cannes; pentru Sieranevada, Cristi Puiu a câștigat „Premiul pentru cel mai bun scenariu“ la Cannes; filmul Inimi cicatrizate a fost distins cu „Premiul don Quijote“ și „Premiul special al juriului“ la Festivalul Internațional de film de la Locarno; Câini, lung metrajul de debut al regizorului Bogdan Mirică, a fost distins cu „Premiul criticii - FIPRESCI“ la Festivalul de film de la Cannes, în cadrul secțiunii „Un certain regard“ și „Trofeul Transilvania“ pentru cel mai bun film la Festivalul internațional de film Transilvania. Se adaugă premiile „Heart of Sarajevo“ pentru Cel mai bun actor — Gheorghe Visu și „Mențiunea specială a juriului“, obținute la Festivalul de la Sarajevo.