Un roman de Charlie Chaplin, singurul scris de marele cineast in intreaga sa cariera, a fost tiparit de Cinemateca din Bologna, insarcinata cu transcrierea in varianta electronica a arhivelor personale ale artistului, cu ocazia centenarului nasterii personajului Charlot, scrie AFP.

"Footlights", care este prezentat marti seara la Londra, a fost scris de regizorul si actorul britanic in 1948, cu patru ani inainte de marele succes al filmului "Luminile rampei", al carui scenariu este inspirat din carte.

"Ramas inedit timp de 60 de ani, conservat in fondurile Chaplin", apare pentru prima oara, in engleza, la editura Cinematecii Bologna, cu aprobarea familiei, afirmat institutia italiana, intr-un comunicat publicat pe site.

Asociatia Chaplin, creata de mostenitorii lui Charlot pentru protejarea drepturilor, numelui si imaginii artistului, a insarcinat Cinemateca sa digitizeze cele aproximativ 1.500 documente personale ale lui Chaplin, printre care sa gasea si romanul.

Charles Spencer Chaplin s-a nascut la Londra in 1889 intr-o familie saraca.

"Footlights" povesteste istoria unui dansator si clovn, care si-a gasit fara indoiala originea in "scurta dar decisiva intalnire dintre Chaplin si (dansatorul si coregraful rus) Nijinsky in 1916", potrivit biografului regizorului, David Robinson.

Emotioneaza prin "vitalitatea sa, echilibrul narativ, libertatea sa", scriitura apropiata de cea a lui Dickens, in special in ceea ce priveste descrierea si studiul caracterelor, scrie Cinemateca.

Cartea este ilustrata prin documente si fotografii inedite provenite din fondurile Chaplin, precum si din rare imagini ale Londrei anilor 20, la epoca tineretii lui Chaplin si a formarii sale ca actor.