"In acvariu" a fost distins vineri de juriul prezidat de cineasta australiana Jane Campion cu Premiul 3 la sectiunea filmelor de scoala a Festivalului de Film de la Cannes. Urmariti in corespondenta prezenta si interviul realizat cu tanarul regizor azi, cu putin timp inaintea ceremoniei de premiere.

In acvariu, cadru din filmFoto: Hotnews

"In acvariu" pleaca de la mai multe intamplari reale si urmareste doi tineri care nu se pot nici desparti, nici impaca pana la capat. Filmul a fost produs de UNATC si ii are in distributie pe Maria Mitu si Ionut Visan.

Inainte de plecarea la Cannes, regizorul a spus pentru HotNews.ro:

"Cannes e o stampila care o sa creasca numarul de spectatori ai filmului. Probabil ca o sa fie si mai usor sa fie acceptat si in alte festivaluri mai mici. O sa fie proiectat si la TIFF oricum, ceea ce ma bucura. Pentru mine, personal, poate ca o sa fie mai usor sa obtin o finantare pentru un alt proiect. In rest, e o bucurie pe care o sa o impartasesc cu echipa mea acolo."

Ironia face ca filmul a fost anterior respins la alte festivaluri. La Cannes, Jurgiu a venit insotit de sase oameni din echipa, mai putin Ionut Visan.

Nascut la Medias si absolvent UNATC, Tudor Cristian Jurgiu a terminat in acest an si lungmetrajul sau de debut, "Cainele japonez", in legatura cu care a spus in interviul de mai jos ca trebuie sa se decida la ce festival sa ii face premiera.

Premiul 1, in valoare de 15 000 de euro, a revenit filmului "Needle" de Anahita Ghazvinizadeh, The School of the Art Institute of Chicago (SUA), Premiul 2, in valoare de 12500 euro, a fost acordat filmului "En attendand le degel", de Sarah Hirtt, INSAS (Belgia), iar Premiul 3, in valoare de 7500 de euro, a fost acordat ex-aequo filmului romanesc "In acvariu" si filmului "Pandy", de Matus Vizar, FAMU (Cehia).

Juriul de la Cinefondation a fost prezidat de Jane Campion si compus din Maji-da Abdi, Nicoletta Braschi, Nandita Das si Semih Kaplanoglu. In acest an la Cinefondation s-au inscris 1550 de filme reprezentand 277 de scoli de film din intreaga lume. In concurs au ramas 18.

"In acvariu" - scenariul si regia Tudor Cristian Jurgiu, imaginea: Adrian Grigorescu, montajul Dragos Apetri, sunetul Ioan Filip, scenografia Iza Tartan, cu Maria Mitu si Ionut Visan. Produs de UNATC.