Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc anul acesta între 10 și 24 aprilie și prezintă o serie de 132 de filme provenite din 30 de țări. Filmul romanesc va fi reprezentat in competitia oficiala a editiei de anul acesta a festivalului de Rocker, regia Marian Crisan si Domestic, regia Adrian Sitaru iar in sectiunea „Specials“ va fi prezentat cel mai recent film semnat de Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci, informeaza ICR Berlin.

Încă de la prima ediție festivalul goEast a creat oportunitatea filmelor românești de a se prezenta pe o platformă germană și de a fi cunoscute și în afara granițelor. Premii importante la acest festival au obținut „Filantropica” lui Nae Caranfil, „Premium” în regia lui Alexandru Ionescu, „Podul de flori”, regie Thomas Ciulei, „Cea mai fericită dată din lume” a lui Radu Jude, „Medalia de onoare”, regia Călin Peter Netzer și „Morgen”, în regia lui Marian Crișan.

Din competiția oficială a festivalului face parte și al doilea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, Rocker. Filmul spune povestea lui Victor, un rocker ajuns la 40 ani, mereu gata să facă orice pentru fiul său, liderul unei trupe de rock şi dependent de droguri. În tot acest timp, Victor încearcă să-şi refacă viaţa şi familia, însă parcă totul merge anapoda. Debutul în lungmetraj al lui Marian Crișan, filmul „Morgen“ a câștigat premiul cel mare al Festivalului goEast în anul 2011.

Tot în cadrul competiției oficiale a festivalului va rula și pelicula Domestic, în regia lui Adrian Sitaru. Al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru „Domestic” este o comedie despre „oameni care mănâncă animalele pe care le iubesc şi animalele care iubesc oamenii necondiţionat”. Protagoniști sunt câțiva vecini de bloc și câțiva simpatici locatari necuvântători: un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel.

În cadrul secțiuni „Specials“ va fi prezentat și cel mai recent film semnat de Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci. Filmul relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor '90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment.

Institutul Cultural Român din Berlin se află la al cincilea an de parteneriat cu Festivalul de Film goEast. În cadrul acestuia, ICR a susținut prezența la festival a unor nume importante din cinematografia românească, printre care menționăm pe Cristi Puiu, Gabriel Achim, Thomas Ciulei, Călin Peter Netzer și Andrei Dăscălescu.