Trei zile dedicate cinematografiei chiliene, cu o selectie alcatuita din cinci lungmetraje de debut semnate de cineasti chilieni care urmeaza, comenteaza, submineaza si sfârsesc prin a reconstrui traditia filmului sud-american. Cinefilii le pot viziona intre 27si 29 ianuarie la Cinemateca, Sala Union (Str. Ion Câmpineanu 21).

Povesti despre fascinatia opiului contemporan al fotbalului, cine-vérité cu mize sociale si psihologice, blesteme ascunse între notele unei partituri muzicale, parfumul nostalgic al radioului de demult - toate într-un regal cinematografic cu aerul proaspat al unui continent nu foarte îndepartat.

Filmele se prezinta în versiune originala, cu subtitrare în limba engleza. Biletele se pun în vânzare la casa de bilete a Cinema Union.

Potrivit Instituto Cervantes Bucuresti programul proiectiilor este urmatorul:

- Vineri, 27 ianuarie, ora 19:00

Fuga (Chile, Argentina, 2005)

Regia: Pablo Larraín

Durata: 110 min.

Sinopsis: Montalbán este un muzician prins în capcana unei compozitii neterminate. Pe când era copil a fost de martor la uciderea surorii lui care se afla la pian, iar din acest omor, în mod accidental, a rezultat o compozitie. Eliseo Montalbán se transforma într-un muzician obsedat, zdruncinat mental, închis în bucla acelei bucati muzicale: compozitorul unei muzici mortale, avangardiste. Dupa multi ani, un alt compozitor încearca sa recupereze simfonia originala, fara sa stie ce pericole se pot afla în spatele acestui demers. Ricardo Coppa este un muzician mediocru si fara talent, dar care pretinde recunoastere si succes; un Salieri al tuturor timpurilor. Împreuna cu un grup de muzicieni, pornesc în cautarea lui Montalbán si a creatiei lui muzicale, uitata, cu scopul de a transforma acea muzica într-o compozitie proprie.

- Sâmbata, 28 ianuarie, ora 18:00

Radio Corazón, Historias del Chacotero Sentimental (Chile, 2007)

Regizor: Roberto Artiagoitía (Rumpy)

Gen: Comedie

Durata: 100 min.

Sinopsis: Recreând cel mai de succes program radiofonic din istoria radiodifuziunii chiliene, filmul prezinta trei povesti amuzante, controversate, senzuale si romantice, bazate pe experiente reale povestite lui Rumpy de catre ascultatorii sai.

- Sâmbata, 28 ianuarie, ora 20:00

La Sagrada Familia ( Chile, 2006)

Regia: Sebastián Lelio

Gen: Drama

Durata: 99 min.

Sinopsis: Masa de Paste, cu familia în formatie completa, întoarce pe dos weekendul amfitrionilor, în aceasta sofisticata comedie dramatica. Este Vinerea Mare: începutul unui cataclism familial.

- Duminica, 29 ianuarie 2012, ora 18:00

Sábado ( Chile, 2003)

Regia: Matías Bize

Gen Drama

Durata: 65 min.

Sinopsis: Filmul relateaza o ora din existenta unei tinere care afla, cu câteva minute înainte sa se casatoreasca, faptul ca logodnicul ei are o amanta. Îmbracata în rochie de mireasa si furioasa, tânara alearga prin tot orasul cu dorinta de a se razbuna. Pe durata acestui periplu, un cameraman va înregistra tot ce se întampla fara sa taie ceva din film.

- Duminica, 29 ianuarie 2012, ora 20:00

Historias de Fútbol ( Chile, 1997)

Regia: Andrés Wood Montt

Gen: Comedie

Durata: 90 min.

Sinopsis: Unei vedete a echipei de fotbal dintr-un cartier al orasului Santiago de Chile i se ofera o mita si posibilitatea de a intra în circuitul profesionist de fotbal. Însă el nu realizeaza ca risca sa tradeze ceva mult mai important chiar si decât lealitatea fata de echipa din care face parte...